Groene Loper Deventer

Biologische bloembollenpakketten:

Pakket M:


Pakket L:


Pakket XL:


Plantinstructies bloembollen – Groene Loper Deventer

Bollensoorten?
Bloembollen zijn onderverdeeld in drie soorten. Enkeljarige bollen bloeien het eerste jaar op hun mooist en komen meestal het volgende jaar ook nog op. Na verloop van tijd is de bloei over. Meerjarige bollen zijn bloembollen die meerdere jaren achterelkaar bloeien. Verwilderingsbollen komen ook ieder jaar terug en breiden zich ook nog eens uit. De bollen in pakket L en XL zijn meerjarig. In pakket M zit een mix van meerjarige en enkeljarige bollen.

Wanneer planten?
Deze biologische voorjaarsbloeiers plant je in het najaar, idealiter als de warme nachten (boven 10 graden) voorbij zijn. Het kan vanaf eind september (met Burendag); dat wordt al jaren met succes gedaan. (Bewaar de bollen in geopende verpakking tussen de 12 en 20 graden luchtig en droog.)

Welke bodem?
Plant de bloembollen in een goed waterdoorlatende bodem. Klei kun je verbeteren door er compost en grof zand doorheen te werken. Fijn zand kun je verbeteren door er compost doorheen te werken. De bollen hebben genoeg voeding voor het eerste jaar. Na het planten kan een afdeklaag van 2-3 cm organisch materiaal – (blad)compost – aangebracht worden. Ieder jaar kan in maart of april, tijdens en/of na de bloei, een laagje compost van zo’n 1 cm worden aangebracht.

Hoe planten?
Graaf een gat van zo’n 25 cm diep. Houd voor de plantafstand 3x de breedte van de bol aan, en voor de plantdiepte 3x de hoogte van de bol. De puntige kant van de bol omhoog. Druk de aarde aan.

Gebruik eventueel een pootstok/bollenpoter/bollenplanter. Daarmee prik je door gras of tussen de bestaande beplanting door zonder die te beschadigen. Kosten: van een paar euro tot enkele tientjes.

Geef de bloembollen meteen na het planten water. Zo worden ze aangespoord om wortels te maken. Hoe eerder de wortels gevormd zijn, hoe beter de bloembol tegen kou en vorst kan. Bloembollen in potten hebben in de periode na het planten ook nog water nodig.

Vorst en sneeuw?
De bollen zijn winterhard en kunnen in de bodem wel tegen een beetje kou. Verwacht je een winter ver onder de -5 graden, dan is het goed om een laag toe te voegen van bladeren, takjes, stro of iets dergelijks. Sneeuw is geen probleem. Sneeuw isoleert juist en beschermt de bollen tegen vorst.

Veel plantplezier!