Van afval tot grondstof
Ons afval is waardevolle grondstof: oud papier wordt een kartonnen doos, textiel wordt isolatiemateriaal en gebruikt frituurvet wordt biobrandstof waar vrachtauto’s op rijden.
Schoon scheiden
Dit kan alleen als afval ook op de goede manier wordt ingeleverd: textiel moet droog zijn en niet vervuild, want van een beschimmeld laken maak je geen vulling voor een autostoel of isolatiemateriaal. Dit geldt ook voor papier: gooi geen vette pizzadoos bij het droge en schone papier. Bij het PMD (plastic, metaal, drankafval) gaat naast metaal en drankpakken alleen leeg verpakkingsplastic en geen plastic speelgoed. Best een beetje lastig, maar er zijn goede overzichten. Voor de gemeente Deventer is er een handig overzicht gemaakt van wat je waar kwijt kunt. Deze kun je hieronder downloaden, of ophalen bij de Ulebelt of het Duurzaamheidscentrum in de stad.
Je bespaart kosten en het milieu
Sommige grondstoffen raken in rap tempo op, zoals goud en lithium dat in mobiele telefoons zit. Die kun je dus beter inleveren bij kleine elektrische apparaten. Maar ook als je materialen zoals papier bij het restafval gooit, gaat het naar de verbrandingsoven. Dan zijn we deze materialen als grondstof voor nieuwe producten kwijt.
Hergebruik zorgt voor minder CO2-uitstoot dan wanneer we producten steeds uit nieuwe grondstoffen maken. Minder CO2-uitstoot voorkomt opwarming van de aarde. Bovendien betaal je voor restafval én niet voor andere afvalstromen zoals papier, PMD en gft. Je bespaart dus kosten als je goed scheidt.
Koop minder
Maar nog beter is het om afval te voorkomen, want we staan voor een grote uitdagingen: uitputting en vervuiling van de aarde. Producenten van materialen en verpakking worden hier niet voldoende op afgerekend. Maar wij kunnen als verbruikers van die producten toch veel doen. Koop daarom minder voorverpakt en neem eigen bakjes mee of een drinkbeker. Maak gebruik van Marktplaats en kringloopwinkels, leen of leen uit en repareer iets dat kapot is.
1. Vermijd afval
2. Scheid afval
- Hoe? Kijk dit boeiende webinar (7 min.)
- Haal de afvalposter Wat hoort waar? bij de Ulebelt of het Duurzaamheidscentrum in de stad.
- Maak zelf een grondstof: van GFT naar compost. Zie deze website.
- Scheid afval zorgvuldig en lever het in:
- Bij de Ulebelt: oliën en vetten en kleine elektrische apparaten (tot formaat koffiezetapparaat) in het grondstoffenstation naast de fietsenstalling op het terrein.
- Op de parkeerplaats bij de Ulebelt: luiers (met pas), textiel en papier.
- Bij het Recycleplein Westfalenstraat: grote elektrische apparaten, kca, grof snoeiafval.
- Kom je er niet uit? Kijk dan hier