1.000-soortenjaar Deventer: BioBlitz

Via het 1000-soorten jaar willen we alle inwoners van de gemeente Deventer bekend maken met de grote soortenrijkdom in Deventer aan vogels, vlinders, bijen, paddenstoelen, enzovoorts. Gedurende een korte periode (Blitz) brengen we de biodiversiteit (Bio) in kaart: BioBlitz. Iedereen kan meedoen en alle waarnemingen tellen: de zeldzame soorten en de gewone soorten van huis, tuin, straat of park.
Deelnemen is heel makkelijk. Dit kan tijdens een wandeling in de natuur of terwijl je een kopje thee drinkt in je tuin. Bovendien organiseert de Ulebelt verschillende cursussen en activiteiten waarmee we het waarnemen ondersteunen. Zo streven we ernaar om met elkaar 1.000 soorten in de gemeente Deventer te vinden.

Meedoen

* Maakt een account aan op Waarneming.nl. Dat kan via de website of een app voor je mobiele telefoon.
* Onder het tabblad Community zie je BioBlitzes. Op deze pagina vind je de BioBlitz 1000-soortenjaar Deventer.
* Voer hier je eigen waarneming in van vogels, planten, kikkers, zweefvliegen, enzovoort door bijvoorbeeld een foto te uploaden.
* Waarneming.nl doet op basis van beeldherkenning een voorstel van welke soort het zou kunnen zijn. Vervolgens klik je op accepteren of aanpassen.
* Voor je mobiele telefoon is de meest gebruikte app Obsidentify. Observation.org is de internationale variant van waarneming.nl.

Je kan ook hier een korte handleiding downloaden: Handleiding BioBlitz Deventer

Wil je samen met anderen opstarten en nog wat uitleg krijgen? Kom dan in de zomervakantie naar de workshop starten met Waarneming.nl. Voor docenten in het primair onderwijs hebben we een cursus die erop is gericht om via waarnemen leerlingen te enthousiasmeren voor de levende natuur.
Je kunt de resultaten gedurende het jaar bekijken op de Deventer BioBlitz én van de leukste waarnemingen houden we je op de hoogte via onze sociale media. Doe ook mee aan de wedstrijd: mooiste waarneming (zie verder).

Kennismaking met waarnemen

In de zomervakantie (10 juli t/m 22 augustus) is er elke woensdagmiddag om 14.00 uur is er een biodiverse activiteit voor kinderen en hun ouders, zoals speurtocht, introductie op leren waarnemen, insectensafari. Op twee middagen organiseren we een kennismaking met waarnemen in je tuin: “Workshop Starten met waarneming.nl”
Kom langs met je mobiele telefoon om een start te maken op waarneming.nl. Hoe werkt de app, hoe maak je een goede foto en hoe vergroot je je soortenkennis? Zo doe je mee aan het spotten van 1.000 soorten wilde dieren en planten voor de BioBlitz in Deventer. Voor volwassenen en kinderen. Kosten: €2,00 p.p. Data:
• Woensdag 14 juli 14.00-16.00 uur
• Woensdag 18 augustus van 14.00-16.00 uur

Starten met waarnemen

In de zomervakantie ben je van harte welkom op om woensdagmiddag 14 juli en 18 augustus van 14.00 tot 16.00 uur langs te komen. We geven een korte introductie over de website waarneming.nl en de manier waarop je mee kunt doen aan de Deventer BioBlitz 1.000 soorten. Hou de website in de gaten voor een uitgebreide cursus soortenherkenning die voor dit najaar op de planning staat.

Workshop leerkrachten

Waarnemen met kinderen. Biodiversiteit op je eigen schoolplein. Deze cursus richt zich op docenten die het leuk vinden om hun leerlingen wegwijs te maken in het open veld en de ogen te openen voor de grote soortenrijkdom in Nederland. Treedt in de voetsporen van natuurvriend Jac P. Thijsse (bekend van de Verkade albums) en leidt kinderen door de levende natuur, bijvoorbeeld op je eigen schoolplein.
Datum: woensdag 6 oktober van 14.00 tot 17.00 uur, incl. koffie/thee en lesmateriaal € 25,00. Opgaven per mail.

Fotowedstrijd

libel

Omdat dieren in het wild adembenemend mooi kunnen zijn, roepen we op om je mooiste foto’s of verhalen rond jouw waarnemingen met ons te delen. Misschien ontdek je een soort dat bijna nooit wordt gezien. Of zie je een dier dat je niet direct in je tuin verwacht. Zo stond in Utrecht er opeens een boommarter op het balkon. Midden in de stad! De leukste verhalen en foto’s delen we graag via onze website en sociale media. En natuurlijk worden de mooiste en bijzonderste waarnemingen aan het eind van dit jaar bekroond en beloond.