Route Biodiversiteit

Bij educatieve stadsboerderij Ulebelt kun je ontdekken wat biodiversiteit is, waarom het belangrijk is en hoe je je eigen tuin biodiverser kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan:  inheemse beplanting, nest- en voedselgelegenheid voor vogels, insecten, vlinders, variatie, veel verschillende microklimaatjes, natuurlijke bestrijding van processierups en aandacht voor water in de tuin. In de natuurrijke tuinen van de Ulebelt zijn deze toepassingen allemaal te vinden; leuk en leerzaam voor jong en oud.

Het biodiversiteitspad is een uitgezette route over het terrein die zowel op papier alsook via een wandelapp beschikbaar is. De route leidt je langs inspirerende voorbeelden van toepassingen die meer biodiversiteit creëren en je inspireren om je eigen tuin zelf biodiverser in te richten en voor kinderen om te leren wat biodiversiteit inhoudt. De route wordt aangevuld met activiteiten in de vorm van workshops, lezingen, kinderactiviteiten, verkoop van inheemse planten, etc.

Wat is biodiversiteit?

Biodiversiteit gaat over de diversiteit aan leven: over alle plant- en diersoorten en hun onderlinge relaties. Als deze natuurlijke balans teveel is verstoord, omdat soorten verdwijnen of gaan overheersen, komen alle soorten, inclusief wij mensen, in de problemen.

Alle planten en dieren zijn nodig om de natuurlijke balans op aarde in evenwicht te houden. Zonder die balans kunnen wij geen voedsel verbouwen, geen frisse lucht inademen en wordt onze omgeving, bijvoorbeeld door extreme hitte, erg oncomfortabel. Dus wanneer er een paar soorten verloren gaan, is dat een groot probleem voor alle andere soorten – waaronder wijzelf. Omdat veel plant- en diersoorten in Nederland met uitsterven worden bedreigd, is het nu tijd voor actie.

Je kan zelf ook iets doen om biodiversiteit te beschermen en herstellen, in je eigen leefomgeving, in tuin of op je balkon, maar ook met de mensen om je heen.

Laat je inspireren bij de Ulebelt over wat jij zelf kan doen!

Hier geven we tips om meteen toe te kunnen passen!

Wandelapp

De Route Biodiversiteit is met een app te lopen over het terrein van de Ulebelt. Onderweg geeft de app op verschillende punten tekst en uitleg bij wat je ziet. En soms bij wat je niet ziet, maar er wel is! Ook vind je tips om zelf toe te kunnen passen. Nieuwsgierig geworden? Zo kun je de wandelapp gebruiken:

  1. Download de app Wandelen in Overijssel van Landschap Overijssel
  2. Selecteer in de app de route Biodiversiteit en download deze
  3. Starten maar! Veel plezier onderweg!

Loop je liever met een route op papier? Deze is verkrijgbaar bij de receptie.

NB De route  en app zijn beschikbaar vanaf april 2021

5 Tips om meteen aan de slag te gaan

  • zorg voor variatie in je tuin of balkon
  • kies voor inheemse soorten
  • creëer een rommelhoekje
  • plant een groene haag
  • zorg voor veel bloemen