Biodiversitour

Met Biodiversitour, de route over biodiversiteit ontdek je wat biodiversiteit is, waarom het belangrijk is en hoe je je eigen tuin biodiverser kunt maken. Je kan de route op papier volgen of via een app.

De route leidt je langs inspirerende voorbeelden van toepassingen die meer biodiversiteit creëren en je inspireren om je eigen tuin zelf biodiverser in te richten en voor kinderen om te leren wat biodiversiteit inhoudt.

Denk bijvoorbeeld aan:  inheemse beplanting, nest- en voedselgelegenheid voor vogels, insecten, vlinders, variatie, veel verschillende microklimaatjes, natuurlijke bestrijding van processierups en aandacht voor water in de tuin. In de natuurrijke tuinen van de Ulebelt zijn deze toepassingen allemaal te vinden; leuk en leerzaam voor jong en oud.

Bekijk hier vast een filmpje over de tour.

Wat is biodiversiteit?

Biodiversiteit gaat over de diversiteit aan leven: over alle plant- en diersoorten en hun onderlinge relaties. Als deze natuurlijke balans teveel is verstoord, omdat soorten verdwijnen of gaan overheersen, komen alle soorten, inclusief wij mensen, in de problemen.

Alle planten en dieren zijn nodig om de natuurlijke balans op aarde in evenwicht te houden. Zonder die balans kunnen wij geen voedsel verbouwen, geen frisse lucht inademen en wordt onze omgeving, bijvoorbeeld door extreme hitte, erg oncomfortabel. Dus wanneer er een paar soorten verloren gaan, is dat een groot probleem voor alle andere soorten – waaronder wijzelf. Omdat veel plant- en diersoorten in Nederland met uitsterven worden bedreigd, is het nu tijd voor actie. Je kan zelf ook iets doen om biodiversiteit te beschermen en herstellen, in je eigen leefomgeving, in tuin of op je balkon, maar ook met de mensen om je heen.

Laat je inspireren bij de Ulebelt over wat jij zelf kan doen! Hier geven we tips om meteen toe te kunnen passen!

Doe mee aan de BioBlitz 1.000 soorten!

Vanaf eind juni 2021 organiseert de Ulebelt een 1000 soorten-jaar. We roepen iedereen in Deventer op om waarnemingen en wilde soorten te verzamelen: vogels, vlinders, wilde bloemen en planten. Bij de Ulebelt willen we de biodiversiteit in Deventer vergroten. Hiervoor hebben we een route ingericht waar je inspiratie kunt opdoen voor kleine aanpassingen in eigen tuin, zoals een rommelhoekje, inheemse bloemen of een waterloopje. Zo zul je snel meer diversiteit waarnemen. Het streven is dit jaar 1000 verschillende soorten vast te stellen. Kijk hier voor meer uitleg, voor aanmelden voor de cursus ‘waarnemen’ of voor de wedstrijd. Of ga meteen door naar de Deventer BioBlitz!

Webinar Biodiversiteit in eigen tuin

Kijk hier het webinar terug over Biodiversiteit in je eigen tuin: wat kan je zelf doen om de biodiversiteit te verhogen. Lekker praktisch, je kan meteen aan de slag!

Kleine vos

5 Tips om meteen aan de slag te gaan

  • zorg voor variatie in je tuin of balkon
  • kies voor inheemse soorten
  • creëer een rommelhoekje
  • plant een groene haag
  • zorg voor veel bloemen