Brandnetelburgerrecept van chef Willy
Iedere donderdag organiseren we bij de Ulebelt de welbekende aanschuiftafel, waarbij je kunt genieten van een (h)eerlijk menu uit eigen tuin en streek. Chef Willy kookt er – samen met haar kookteam – de sterren van de hemel en we mogen bij dezen een favoriet recept van haar delen: de aardpeer-linzen-brandnetelburger! Verrassend lekker én plantaardig. Dus: zin om zelf aan de slag te gaan? Bekijk hier het recept!
Aardpeer-linzen-brandnetelburger (4 personen)
Wat gaat erin?
- 1 eetlepel (15 ml) olie
- 2 rode ui, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 wortel, fijngesneden
- 6 kastanjechampignons, in plakjes gesneden
- 400 g aardperen, gewassen en in blokjes gesneden
- 200 g groen/bruine linzen
- 400 ml kokosmelk
- 1/2 tl zout
- 1/2 tl tijm
- 1/4 tl komijn
- 160 g havervlokken
- 1 eetlepel (3 g) edelgistvlokken
- 1 eetlepel (15 ml) agavesiroop
- 30 g tomatenpuree
- 30 g gedroogde cranberries
- 65 g hazelnoten (kort gemalen in blender)
- 50 g brandnetels (topjes van de plant heel fijn gesneden)
Saus:
- 240 ml plantaardige yoghurt
- 2 eetlepels (30 g) tahin
- Citroensap van ½ citroen
- 1/4 tl zout
- 1/4 tl gerookte paprika
- een snufje rode pepervlokken
Wat moet je doen?
- Week de linzen 3 uur in water.
- Kook de linzen en aardperen in kokosmelk gaar.
- Laat de linzen en aardperen op vergiet uitlekken. Gebruik kookvocht voor jus.
- Bak de uien en knoflook in een beetje olie een 3 tot 4 minuten.
- Voeg wortel, kastanjechampignons en brandnetel toe en bak paar minuten mee.
- Doe alles in keukenmachine en maal tot een smeuïge massa.
- Voeg zout, kruiden, edelgistvlokken, agavesiroop en tomatenpuree toe en meng.
- Voeg havervlokken toe om het vocht op te nemen.
- Tot slot de cranberries en stukjes hazelnoot.
- Maak kleine burgertjes en laat ze opstijven in de koelkast (30 minuten)
- Bak ze in een beetje olie goudbruin.
- Meng alle ingrediënten voor de saus door elkaar en serveer bij de burger.
Eet smakelijk!