Kunstproject Ik en Ander op 21 maart

gij

Op zaterdag 21 maart, tijdens NlDoet, zal om 11 uur bij de Ulebelt een bijzonder kunstwerk worden gemaakt met de hulp van wijkbewoners. In de vorm van een korte video: Ik en de Ander, begeleid door kunstenaar Marianne de Bakker.

Iedereen kent de woorden MIJ, JIJ, ZIJ, HIJ, WIJ, GIJ die op de op de rotondes van de Springerlaan staan. Ik en de ander; zo heet dit kunstwerk van Marc Ruygrok. Marianne de Bakker nodigt de inwoners van de Vijfhoek van harte uit om mee te doen en zich te verzamelen om 11.00 uur bij de Ulebelt. Samen gaan zij de woorden Ik en de Ander vormen. Het filmen van dit proces gebeurt spectaculair vanuit de lucht met een drone.

Community kunstenaar Marianne de Bakker brengt het kunstwerk van Marc Ruygrok op deze manier extra onder de aandacht. Marc Ruygrok laat met zijn werken zien dat de bewoners van de Vijfhoek samen een gemeenschap (gaan) vormen. De Ulebelt, gelegen in de Vijfhoek, bood spontaan haar locatie aan om de video te maken én hun koetsier, die behalve het paard nu ook een drone gaat besturen. Ook een groep vrijwilligers in de dagbesteding, die maandelijks klussen op de boerderij doen, werken die dag mee aan de video opnamen.

Download hier de flyer Ik of de ander

Het kunstwerk is een serie van zes beelden op rotondes aan de Leonard Spingerlaan. Sinds het begin van de wijk staan de levensgrote ‘wij’, ‘zij’ en ‘jij’ op de rotondes van de Leonard Springerlaan. Toen de bouw bijna klaar was, zijn de laatste drie kunstwerken ‘mij’, ‘hij’ en ‘gij’ geplaatst.

Als je een kunstwerk in de openbare ruimte plaatst, moet dat iets zeggen over de plek waar het staat, vindt kunstenaar Ruygrok. “De Vijfhoek is een Vinex-locatie. Zo’n wijk ontstaat op de tekentafel. De mensen die er komen wonen, kennen elkaar nog niet. Ze moeten nog een gemeenschap opbouwen. ‘Ik en de Ander’ is een omschrijving van die gemeenschap.”

De aanleiding (of doel) voor de ‘making off’ van de video ‘Ik en de Ander’ is om de bestaande kunstwerken in de openbare ruimte opnieuw onder de aandacht te brengen. De commissie Kunst en Openbare Ruimte Deventer heeft een website in de maak met alle kunstwerken in de openbare ruimte van Deventer. Kunstenlab en Bureau Kunstcircuit ondersteunen dit initiatief met een eigen project waarbij ze een aantal werken extra onder de aandacht van het publiek gaat brengen. Zij hebben community-kunstenaar Marianne de Bakker gevraagd een klein project  te organiseren dat ingaat op de betekenis en de locatie van het werk Ik en de ander. ‘ Het belangrijkste doel van de opdracht is het bekendmaken van het beeld en het liefst een verbinding maken met het beeld.’