Met je klas de boer op!

Je kan met je klas een uniek bezoek afleggen bij een boer op korte afstand van de stad of het dorp! Kom eens kijken met je klas naar de dagelijkse praktijk op een groot melkveebedrijf, bij een legkippenboer of varkenshouder. De boer(in) ontvangt jullie graag, om te vertellen over het werk, het bedrijf en alle vragen te beantwoorden!

Boerderijeducatie Salland

Binnen Salland staan 28 educatieboeren klaar om klassen te ontvangen op hun bedrijf. Er is altijd wel een bedrijf te vinden in de buurt van je school of op redelijke reisafstand. Een unieke kans voor leerlingen om kennis te maken met de wereld om hen heen, in dit geval de wereld van voedselvoorziening!

Klassenbezoek

Het bezoek aan een boerenbedrijf duurt 1,5 zo’n  uur (exclusief reistijd). Laat de kinderen geschikte kleding aantrekken: kleding die vies kan worden en stevige schoenen of laarzen. Zorg voor voldoende begeleiders van de groep. Ter voorbereiding op het bezoek besteedt de leerkracht van te voren nog een les over het bezoek. De lessuggesties hiervoor ontvangt u via de Ulebelt.

Daarom de boer op!

Een boerderijbezoek als praktijkles voegt veel toe aan de theorie. Door als kind een keer bij een boer in de buurt op bezoek te gaan, krijg je ook meer inzicht in waar voedsel vandaan komt en op welke wijze het geproduceerd wordt. Een boerderijles helpt kinderen bij wereldoriëntatie. Op een boerderij zijn maatschappelijke vragen over bijvoorbeeld leven en dood, voortplanting, voeding en gezondheid dagelijkse kost. Leerlingen leren hierover na te denken en ze te bespreken. Ook helpt een boerderijles bij de ontwikkeling van praktische vaardigheden, zoals meten, determineren, interviewen en onderzoeken. Het geeft bovendien een reëel beeld te geven van de hedendaagse gang van zaken op een landbouwbedrijf. Deze boerderijbezoeken zijn een samenwerking tussen educatieboeren uit de buurt van Deventer, Olst-Wijhe, Raalte, de Ulebelt en LTO Salland. De excursies zijn bedoeld voor groepen 3 t/m 8. Alle educatieboeren hebben een training gevolgd en zijn gecertificeerd volgens de richtlijnen van Boerderijeducatie Nederland.

Praktisch

Bezoekdata zijn in onderling overleg. Er zijn verschillende bedrijven die meedoen in dit project. Afhankelijk van de wensen van de school en beschikbare data, bepalen we gezamenlijk welk bedrijf bezocht kan worden met de klas. Een excursie kost 50 euro per klas.

Maak in dit filmpje kennis met een aantal van de boeren uit Deventer die meedoen

Opgeven

Wacht niet te lang met inschrijven!  De excursies starten vanaf het voorjaar. Aanmelden kan nu al via de digitale nme-gids (voor scholen in Deventer) , of via deze link (voor scholen uit Raalte, Olst-Wijhe, Lemelerveld) . Of gebruik één van de twee knoppen hiernaast! Scholen uit de gemeente Deventer hebben al een eigen inlogcode voor deze reserveringstool. Nieuwe gebruikers uit Raalte, Olst-Wijhe of Lemelerveld kunnen heel eenvoudig hun school registreren en de boeking plaatsen.

Je kan ook een mail sturen of bel ons (0570-65 34 37, vraag naar de educatiewerker Maike Nelissen).