Van half maart tot afgelopen 31 oktober hebben we heerlijk natuur beleefd op de Ulebelt. Alle kinderen van 2 tot 4 jaar waren welkom om tussen 9:00 en 10:30 mee te lopen met Anna Vehof van Buitenspelen Natuurlijk. Tegen betaling van 3 euro konden de (groot) ouders intussen onder het genot van een kop koffie praten of een boek lezen.

De ochtend verliep volgens een vast patroon, daar houden kleine kinderen van, maar we lieten ons natuurlijk heerlijk afleiden door alles wat we tegenkwamen. Eerst liepen we over de ontdekheuvel naar de ‘plek met de stenen’. De heuvel konden ze allemaal heel goed zelf beklimmen al dachten sommigen eerst van niet…
Bij de stenen gingen we eerst zitten en luisteren naar de geluiden om ons heen. Eerst was dat een beetje gek, maar de ervaren natuurpeuters wisten precies hoe het moest en luisterden goed. Vaak hoorden we vooral de grasmaaier, maar natuurlijk ook de mussen bij het huis, kraaien en eksters.

Daarna liepen we door het hoge gras, langs de boomstammen naar de composthopen. Hier hebben we vaak bruine en groene kikkers gezien. De mevrouw de Ulebelt was daar een keer aan het omscheppen en vond een mooi dikke pad.

Bij de stenen banken kun je grasjes planten en ovenschotels maken en Annemaria-koekoek spelen. En verstoppertje! Daarna: rennen! Over de graspaadjes door de Vlindertuin, langs de frambozen naar de varkentjes toe. Meestal was het daar al tijd voor fruitpauze. Soms hadden we geluk en was er Appeltaart of Havermoutcake!

Na de pauze (we hadden reuzehonger) gingen we naar het speeltuintje om daar te vissen naar vis voor in de pan. Op zoek naar diersporen, een vogelnest bouwen, verstoppertje spelen of gewoon, lekker rennen; meer dan genoeg te doen! In de lente en zomer gingen de schoenen uit en liepen we heerlijk in de modder! Wie het het viest bij mama kwam had gewonnen!

Als er nog tijd over was gingen we de geitenwei in of even bij de konijntjes kijken. Vaak liep de ochtend uit, want het was errug gezellig!

grasjes-planten groente-in-de-oven klimmen2 klimmen-als-een-geit oscar-kikkertje vogelnestje

Fotografie: Anna Vehof en Marlene Haage