Lentefeest: 25 jaar Ulebelt


Evenementgegevens

  • Datum:

Op Tweede Paasdag, maandag 10 april is het jaarlijkse Lentefeest. Dit jaar met een speciaal tintje, omdat de Ulebelt 25 jaar bestaat!

Educatieve stadsboerderij de Ulebelt viert maandag 10 april, tweede Paasdag, haar 25 jarig bestaan met het Lentefeest. Tussen 12 en 17 uur zijn er volop activiteiten te beleven op het terrein; zoals de jonge lammetjes knuffelen, infostands van IVN, Imkervereniging, Vogelwerkgroep IJsselstreek, een fijn terras met lekkere drankjes en kinderactiviteiten. Er is een stekjesruilkraam, en bloemenliefhebbers kunnen een lijst afhalen met goede snijbloemen om zelf te telen in de tuin. Deze verzameling van goede snijbloemen is de afgelopen jaren uitgebreid getest in de bloementuin van de Ulebelt.

Al 25 jaar groene hart van Deventer

De Ulebelt werkt ruim 25 jaar aan natuur- en duurzaamheidseducatie. Hele generaties kinderen zijn opgegroeid met de dieren, de groene oase, de educatieve lessen en de natuurspeelplekken bij de Ulebelt. En er zit volop perspectief in de Ulebelt: nieuwe plannen om uit te groeien tot een stadsboerderij met evenementen en horeca, een optimale buurtvoorziening voor jong tot oud. De Ulebelt doet dit al op het gebied van educatie via scholen en voor verduurzamen via buurtparticipatie, maar wil op het 7 hectare grote terrein in de Vijfhoek aantrekkelijk zijn voor een bredere groep. Wethouder Thomas Walder: “Het is een buurtvoorziening maar de Ulebelt moet aantrekkelijk zijn voor alle Deventenaren. Met evenementen en activiteiten creëer je betrokkenheid van de hele samenleving en draag je de duurzaamheidsboodschap breder uit.”

Feestweek

Direct na het Lentefeest organiseert de Ulebelt op donderdagavond 13 april een lezing door Luc Hoogenstein over zijn zoektocht en wat je zoal nodig hebt om zoveel soorten in je eigen tuin te spotten. Dit alles doorspekt hij met humorvolle anekdotes. Luc is een bekende bioloog en prijswinnend natuurfotograaf. Zijn boek ‘Mijn 1000-soorten tuin’ verscheen onlangs. Lucs enthousiasme over wat in zijn kleine voortuin leeft en groeit, werkt aanstekelijk. Omdat ook hij in coronatijd zijn werk als boswachter niet kon uitvoeren, stelde hij zichzelf tot doel in een jaar tijd duizend wilde soorten planten, mossen en dieren te spotten. Dat het er meer dan 1.500 zouden worden had ook hij niet verwacht.
Als jarige deelt de Ulebelt ook een cadeautje uit aan alle scholen in Deventer: om te stimuleren dat zij hun eigen schoolomgeving gaan opfleuren, krijgt elke school een zakje bloemenzaad om in en om de school te zaaien onder het motto ‘De Ulebelt laat Deventer bloeien’.
Daarnaast heeft de Ulebelt een paar interne feestelijke activiteiten voor alle vrijwilligers en medewerkers, om het 25 jarig bestaan te vieren.