Opening Duurzaamheidscentrum Deventer

Op zaterdagmiddag 8 februari wordt met een spetterend festival voor jong en oud, met als speciale gast Marjan Minnesma, het Duurzaamheidscentrum geopend. De Deventer Energie Coöperatie en Ulebelt hebben samen een 2-jarenplan uitgewerkt voor de invulling van het centrum. De gemeente heeft voor 2 jaar geld beschikbaar gesteld.

Waar begin je?

Duurzaamheid staat bij steeds meer mensen en bedrijven op de radar, maar het is nog niet zo makkelijk om daar ook echt stappen in te zetten. De wereld van de duurzaamheid kan erg onoverzichtelijk zijn. En deprimerend. Elke maatregel die je neemt heeft weer zo veel nadelen. Hoe weet je nou wat echt zoden aan de dijk zet? Heeft het allemaal eigenlijk nog wel zin?
Hulp bij het maken van keuzes

Het Duurzaamheidscentrum wil duurzaam leven weer leuk en eenvoudig maken. Want er zijn echt heel wat dingen die je kan doen die wél wat uitmaken. We gaan je helpen om hier keuzes in te maken. Door je onafhankelijke, wetenschappelijk onderbouwde informatie geven en met je mee te denken om keuzes te maken die bij jou passen. En we helpen je op weg hoe je dit praktisch kan uitvoeren en bekostigen. Samen maken we Deventer Duurzaam!

Feestelijke opening 8 februari 13-17 uur

Het duurzaamheidscentrum is er voor bewoners en bedrijven in de gemeente Deventer om ze te informeren, inspireren en activeren op gebied van duurzaam denken en doen. Het duurzaamheidscentrum gaat je helpen om stappen te zetten, zodat we samen naar een klimaatneutraal Deventer kunnen werken.

 

Hoofdprogramma

13.30 – 14.30 Lezing Marjan Minnesma over klimaatverandering
Marjan is één van Nederlands bekendste milieu-activiste en directeur van de Stichting Urgenda

14.30 – 14.45 TV reportage, kinderen over het klimaat
Deventer TV heeft een reportage gemaakt waarin basis-school kinderen volwassenen interviewen over hoe zij de planeet aan de jonge generatie gaan doorgeven

14.40 – 15.00 Feestelijke opening door wethouder Carlo Verhaar

15.00 – 16.00 Lagerhuisdebat
Middelbare scholieren van het Vlier gaan in debat met gemeenteraadsleden over duurzaamheid in Deventer met als speaker James van Lidth (oud-burgemeester Deventer)

16.00 – 17.00 Willen we (meer) Windenergie Deventer? Lezing Guido Bakema
Guido is schrijver van het boek ‘Alles over windenergie’

16.00 – 17.00 De Verborgen Impact. Lezing Estella Franssen
Estella helpt als projectmanager vanuit de Ulebelt instanties en bedrijven om duurzamer te worden

Op de openingsdag is het centrum uiteraard geopend van 13:00 – 17:00 uur, maar daarnaast zijn er die dag tal van activiteiten waaraan je kunt meedoen. Zo is ook RepairCafé Deventer Twello aanwezig om huishoudelijke apparaten te repareren en kan je deelnemen aan een duurzame escaperoom, dé Escapebus. Hiervoor zijn beperkte plekken beschikbaar, dus meld jezelf snel aan!

Reserveer hier uw plek voor de Escapebus

Daarnaast kunnen kinderen knutselen met afval en leren hoe water bespaard kan worden. Verder is er een rondleiding door het Stadhuis, zijn er energie adviseurs aanwezig om tips te geven over het verduurzamen van je huis en kan er een zonnepaneel check gedaan worden. Daarnaast kun je meer te weten komen over duurzaam (ver)bouwen, leer je meer over het opwekken van uw eigen windenergie en kan je jouw eigen voetafdruk berekenen. Tevens is er een demonstratie van een eductief programma met een windenergiespel.

Kortom, een (duurzame) middag die je niet wil missen!
We zien je graag op zaterdag 8 februari.

 

En na 8 februari ben je 4 dagen per week welkom in het duurzaamheidscentrum in de stadsetalage aan het Grote Kerkhof. Zin om mee te doen: reageer!

Duurzaamheidscentrum