Ga lekker naar de biologische boer op 20 juni


Evenementgegevens

  • Datum:

Biologische producten zijn steeds breder verkrijgbaar. Wie benieuwd is naar de mensen en verhalen achter die lekkere, gezonde en diervriendelijke producten, kan op 20 en 21 juni Lekker naar de Boer. In heel Nederland doen zo’n 160 biologische boerderijen mee. Lekker naar de Boer is een initiatief van Bionext. Ook in de buurt: Tuinderij de Haverkamp is open op 20 juni (zie verder)

Lekker naar de Boer laat je kennis maken met bioboeren uit de buurt en maakt de lokale biologische landbouw zichtbaar en toegankelijk. Lekker naar de Boer is gebaseerd op beleven. Zodra je het erf oploopt, gaat er een wereld voor je open. Je ziet, ruikt en ervaart dan wat er zo bijzonder – of eigenlijk zo natuurlijk – is aan biologisch boeren. Tijdens het ‘Lekker naar de Boer’ weekend kun je bij biologische boerenbedrijven in heel Nederland terecht voor rondleidingen, boerenmarkten, proeverijen en allerlei (kinder)activiteiten. Je ziet, ruikt, proeft en ervaart het boerenleven en je kunt kennis maken met de boer en met zijn passie voor het vak.

Je eigen bioboer: De Haverkamp
Bij De Haverkamp in Deventer is iedereen op 20 juni tussen 10.00 en 16.00 uur van harte welkom op deze oude boerderij aan de Rodijksweg 5, gelegen in het historische landgoed de Haverkamp in buurtschap De Bannink aan de rand van Deventer. De Haverkamp is een biologische tuinderij ze verbouwen veel bladgroenten als sla, andijvie en paksoi maar ook aardappelen, peulvruchten en suikermais. In de boomgaard groeien rode, zwarte en kruisbessen, diverse soorten appels, peren en pruimen. Er zijn bijenkasten, natuurlijke hagen, stroken en bos(jes), (roof)vogelkasten en paddenpoelen. De omgeving is erg mooi en dus prima om in te wandelen langs de houtwallen, bosjes en kolken.

Tijdens de open dag is natuurlijk ook de boerderijwinkel open. Er een terras met informatiestand en kraampjes. Naast de wandelroute, kunt u ook de boer volgen tijdens een rondleiding over het terrein. Voor de kinderen is er een springkussen/trampoline.

Jaar van de Bodem
Biologisch boeren begint met een gezonde en vruchtbare bodem. In het Jaar van de Bodem 2015 kan iedereen zelf komen bekijken hoe dat zit. Op biologische boerderijen wordt bijvoorbeeld alleen echte mest en compost gebruikt. Dit ‘voedsel voor de bodem’ zorgt er voor dat de vruchtbaarheid behouden blijft. Speciaal voor het Jaar van de Bodem heeft Bionext een informatie- en werkblad gemaakt voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Dit is verkrijgbaar op de deelnemende boerderijen.

Fietsroutes naar de boer
Lekker fietsen door het platteland en onderweg je tas volladen met lekkers van de boerderij. Dat kan! Er zijn meer dan 25 fietstochten uitgestippeld van de stad naar de boer in de buurt. Kijk op www.lekkernaardeboer.nl/fietsroutes voor een route bij jou in de buurt.

lekker naar de boer 2015