Bezoek van de Groene Visite (foto: Auke Pluim)

De Groene Visite brengt de natuur bij dementerende ouderen

Samen kijken naar mooie natuurfoto’s, voelen aan een kastanje bolster, ruiken aan gedroogd gras of proeven van bijvoorbeeld rijpe bramen. Met de natuurkoffer van “de Groene Visite” gaan we als vrijwilliger op bezoek bij dementerende ouderen, woonachtig in een zorginstellingen in de gemeente Deventer.

We nemen de natuur van het seizoen van buiten mee naar binnen. De afgelopen maanden stond de tafel vol met bloemen, takken met vruchten en noten, zomerfruit, en foto’s van vogels, insecten en vlinders. Door alle zintuigen te prikkelen met herkenbare voorwerpen worden herinneringen van vroeger naar boven gehaald: van buitenspelen, knikkeren en tolletjes maken. Het is heel verrassend hoe mensen reageren. In het begin zijn ze vaak vrij gesloten, maar in de loop van het uur dat we bezig zijn, komt er ontspanning op het gezicht en worden verhalen verteld. Dit leidt tot leuke, emotionele en grappige reacties en gesprekjes. Zo werd ons laatst verteld dat als ganzen in V-vorm vliegen de Vorst er aan komt! Zo leren wij bijna iedere keer ook nog wat nieuws!

Op deze manier willen wij met De Groene Visite deze ouderen een beetje prikkelen en hen stimuleren goede en leuke herinneringen op te halen. Natuur is een krachtig middel om herinneringen op te halen, gesprekken te stimuleren en het sociaal isolement te doorbreken. De Groene Visite is een initiatief van Natuur en Milieu Overijssel, de Groene Visite Deventer heeft onderdak gevonden bij de Ulebelt.

groene visite deventer

klik hier voor een persbericht over Groene Visite Deventer, april 2019