Jaaropleiding permacultuur door Fransjan de Waard!

Permacultuur Ontwerpcursus Ulebelt

TvO omslagIn september gaat er op de Ulebelt opnieuw een Permacultuur Ontwerpcursus van start. Hoofddocent is Fransjan de Waard, die als pionier het Nederlandse standaardwerk schreef: Tuinen van Overvloed – Permacultuur als inspiratie voor een duurzaam leven op Aarde. Gastdocente Vera Greutink verzorgt een deel van het programma over tuinieren en voedsel in de stad. Voor downloaden van de flyer: klik hier: LeafletCursusPerma Internet

– LET OP: DE CURSUS LOOPT SNEL VOL, SCHRIJF JE NU IN!

De permacultuur is een totaalbenadering van het leven op Aarde, die inmiddels honderdduizenden mensen inspireert en mobiliseert om van hun eigen leefomgeving een paradijsje te maken, door puur ecologische principes toe te passen. Wanneer we ons als mens weer onvoorwaardelijk deel weten van het geheel, leren we overal de samenhang in zien, en ongebruikte hulpbronnen en potentieel herkennen. De permacultuur biedt daarbij een rijkdom aan praktische stappen om ons eigen leven en onze plek op Aarde vitaler, vruchtbaarder en veerkrachtiger te maken.

Opbouw

De cursus is opgebouwd uit negen blokken waarin uiteenlopende thema’s aan de orde komen, waaronder:

 • ethiek
 • levende systemen
 • ontwerpprincipes
 • bodem
 • planten en bomen
 • landschap, water, (micro)klimaat
 • voedselproductie op kleine en grotere schaal
 • energie
 • ecologisch bouwen
 • nieuwe economie
 • sociale permacultuur

Gaandeweg komen ook de verbanden tussen alle thema’s steeds meer in beeld, en door te oefenen met verschillende methodes om integraal te ontwerpen krijgt alles echt handen en voeten.

In de cursus wordt klassikale kennisoverdracht steeds afgewisseld met discussie, oefeningen in kleine groepen, film en praktisch tuinwerk op het terrein van de Ulebelt. Tussendoor werk je aan een ontwerp voor een zelf gekozen locatie, en we ronden de cursus af met een grote gezamenlijke ontwerpoefening ter plekke.

De Ontwerpcursus vormt een grondige introductie in de diepgaande en veelkleurige wereld van de permacultuur. En hij leidt tot het internationaal erkende Permaculture Design Certificate, als een soort rijbewijs waarmee je vervolgens je eigen weg in de praktijk kunt gaan vinden.

 

Data, tijden, aanmelden

De cursus loopt van september 2013 tot april 2014 en vindt plaats op: 6 – 7 september, 20 – 21 september, 18 – 19 oktober, 22 – 23 november, 10 – 11 januari, 31 januari – 1 februari, 21 – 22 februari, 14 – 15 maart, 4 – 5 april.

Voor deelnemers van verder weg zijn er mogelijkheden om in de buurt te overnachten.

Aanmelden: stuur een mail naar Estella Franssen, met je naam, adres en telefoonnummer, via mail.  Of bel 0570-65 34 37 (di, do, vr).

Tijdstippen: 09.00 uur inloop, 09.30 start, tot 17.30 (vrijdag) en 17.00 (zaterdag). Op vrijdagavond wordt er samen gegeten, via een biologische cateraar uit de buurt die kookt uit eigen tuinderij.

 

Locatie

De Ulebelt is het centrum voor natuur- en milieu-educatie in Deventer. Het bestrijkt 7 hectare terrein en tuinen, die zeer divers zijn ingericht.

 

Kosten

Deelname bedraagt € 1.100 voor achttien cursusdagen, inclusief koffie, thee, een biologische warme maaltijd op vrijdagavond en lunch op zaterdag.

 

Aanmelding – aanbetaling

Bij aanmelding krijg je een factuur voor 50 % van het cursusbedrag. Wanneer je die hebt betaald, is je aanmelding definitief. Een week vóór de aanvang van de opleiding ontvang je de factuur voor de andere 50 %. Bij annulering  zullen wij het bedrag terugstorten, minus 5 % van je aanbetaling voor administratie- en reserveringskosten.

IMG_4650