Kinderboerderij mag weer open

Sinds 26 november is de Kinderboerderij weer geopend! Dit is toegestaan onder voorwaarden: dierverblijven met kippen, vogels, pluimvee etc moeten afgesloten en afgeschermd van publiek blijven. Dit betekent voor onze kinderboerderij dat een groot deel van erf weer toegankelijk is, alleen het deel met de kippen niet, ganzen zitten opgehokt in een partytent bij hun vijver (binnenzwembad!), de kalkoenen zijn eveneens opgehokt. Naar verwachting duren deze maatregelen tot 18 december.

Meer info over vogelgriep.

DSC02785Op donderdag 20 november is gebleken dat opnieuw vogelgriep is geconstateerd, dit keer in Alphen aan de Rijn. Op vrijdag is een nieuw geval in Kamperveen (Overijssel) geconstateerd. Dit betekent dat alle kinderboerderijen, en dus ook De Ulebelt, met uit voorzorg gesloten blijven.  Er is overigens absoluut geen sprake van vogelgriep bij de Ulebelt.

Vanwege de constatering van vogelgriep in hoogbesmettelijke vorm, geldt per onmiddellijk een aantal maatregelen. Hieronder valt ook sluiting van alle kinderboerderijen in Nederland.  Meer informatie hierover is te vinden op de website van de Vereniging Samenwerkende Kinderboerderijen en de overheid.

 

Voor De Ulebelt geldt hierbij dus: tot die tijd geen bezoekers , publiek etc op het terrein. Hou de website in de gaten voor de laatste stand van zaken. Er is absoluut geen sprake van vogelgriep op de Deventer kinderboerderij, maar deze maatregelen zijn uit voorzorg van overheidswege uitgevaardigd en gelden voor alle kinderboerderijen in Nederland. Kinderboderijen zijn immers plekken waar dagelijks vele bezoekers komen en het is ondoenlijk om na te gaan of deze bezoekers bij een pluimveebedrijf op bezoek zijn geweest de afgelopen 72 uur.

Op zondag 16 november is vastgesteld dat de vogelgriep bij een pluimveebedrijf in Hekendorp (gemeente Oudewater) hoogpathogeen is. Dit betekent dat deze variant van vogelgriep zeer besmettelijk is voor vogels. Voor kippen is deze variant dodelijk. Vogelgriep is een zoönose, wat betekent dat de besmetting van dier op mens kan worden overgebracht. Daarom moeten ook kinderboerderijen per direct maatregelen treffen.

 

dagbesteding 2014 (15)ontsmetten vogelgriepIMG-20141126-WA0000meer informatie:

Vogelgriep

Elk jaar wordt er wel ergens in Nederland vogelgriep geconstateerd, maar meestal gaat het om een laagpathogene variant (hierbij worden de dieren niet zo ziek). In 2003 was er voor het laatst een hoogpathogene besmetting vastgesteld, hier worden de dieren erg ziek van. Zodra er een hoogpathogene besmetting is vastgesteld, worden in heel Nederland maatregelen genomen. Eigenlijk alles wat met pluimvee te maken heeft, wordt stilgelegd: de standstill. Tijdens de standstill wordt het besmette bedrijf geruimd en wordt onderzocht of het virus zich verder heeft verspreid bij omliggende bedrijven. Omdat alle kinderboerderijen wel kippen, eenden of andere vogels houden, moeten zij ook maatregelen nemen.

Welke maatregelen moeten kinderboerderijen nemen?

De belangrijkste maatregelen waar u als publiek mee te maken heeft, zijn:

  • Voorlopig zijn alle kinderboerderijen (verplicht) gesloten voor publiek.
  • Kippen, watervogels en ander pluimvee moet opgehokt worden. Dit zal nog zo zijn tot 18 december. Als bezoeker kunt u merken dat bepaalde delen van de kinderboerderij (zoals de vijver of de kippenren) afgesloten zijn voor publiek.

Waarom moet de kinderboerderij dicht?

Vogelgriep kan verspreid worden via andere vogels, stofdeeltjes en vogelpoep, maar ook mensen kunnen deze griep verspreiden. Mensen kunnen geen andere mensen besmetten, maar wel de kippen. Voor kinderboerderijen is het onmogelijk om ‘bij de poort’ te controleren waar alle bezoekers de afgelopen 72 uur zijn geweest en of ze misschien in contact zijn geweest met tamme of wilde vogels. Om elke vorm van besmetting uit te sluiten, moet elke boerderij daarom 72 uur op slot. Alleen medewerkers (of vrijwilligers) die de dieren komen verzorgen en zelf niet in contact zijn geweest met pluimvee de afgelopen 72 uur, mogen op de kinderboerderij komen.

Dit is een preventieve maatregelen die altijd wordt genomen, zodra er een zeer besmettelijke dierziekte uitbreekt.

Kan ik dan ziek worden van een bezoek aan de kinderboerderij?

Nee. Er is op dit moment in Nederland op maar één bedrijf vogelgriep vastgesteld. Het gaat om de H5N8 variant. Mensen, zoals kippenboeren, die intensief met pluimvee bezig zijn, kunnen wel ziek worden. Maar tot nu toe is er nog niemand ziek geworden.

Worden er kippen afgemaakt op de kinderboerderij?

In principe wordt dat niet gedaan, tenzij de dieren besmet zijn. Deze variant van vogelgriep is voor veel kippen dodelijk en zieke dieren kunnen ook gezonde dieren besmetten. De dieren kunnen eventueel gevaccineerd worden.

Ik hou zelf ook kippen. Gelden de maatregelen ook voor mij?

Voor hobbydierhouders gelden ook maatregelen. Deze zijn te vinden op de website van Levende Have: www.levendehave.nl/kennisbank/pluimvee/hobbypluimvee-tijden-van-vogelgriep