Maak ’t lekker zelf! Kookworkshops

Kookworkshops De Ulebelt richt zich meer op eten als thema. Eten doen we allemaal, elke dag, en onze dagelijkse keuzes daarin hebben effect op onszelf en de wereld om ons heen. Meer en meer mensen zijn op zoek naar echt en eerlijk eten, onbewerkt, van dichtbij en van het seizoen. Omdat dat gezonder is, beter voor de planeet, beter voor de lokale economie of simpelweg lekkerder. Maar hoe doe je dat dan, hoe organiseer je dat in je dagelijks leven? Als antwoord op die vraag bieden we workshops aan, voor beginnende en gevorderde thuiskoks.

Workshopleider Anouk Stokhof – de Leeuw:
“Goed eten begint voor mij bij vers, onbewerkt voedsel. Herkenbaar eten, van echte producten. Aardappelen met de schil er nog omheen, winterwortels met een korst modder er aan, een hele struik boerenkool. Een stukje vlees van een dier dat een goed leven heeft gehad. Goed eten is echt eten, dat geen etiket of verpakking nodig heeft, geproduceerd door mensen die je bij naam kent.

Deze workshops gaan over goed eten. En hoe dat werkt, in de praktijk van alledag. Je krijgt praktische, bruikbare tips, hoe je die verse spullen snel en handig verwerkt tot een lekkere maaltijd – ook als je het druk hebt. Tips van een thuiskok, voor gewone-mensen-eten. Wel lekker, natuurlijk: het leven is te kort om vieze dingen te eten. Geen hyper-ingewikkelde driesterrenmaaltijden of fancy snijtechnieken dus, maar adviezen waar je iedere dag plezier van hebt.

Lets cook!”
Er zijn twee workshops om uit te kiezen, afhankelijk van je ervaring.

Dagelijks vers koken

In drukke tijden toch lekker, vers én betaalbaar eten? Dat kan: door goed te plannen en slim te koken.

Doe je (bijna) iedere dag boodschappen? Vraag je je regelmatig om vijf uur af wat je je kinderen nu weer te eten moet geven? Wil je graag vers, lokaal en liefst biologisch eten maar weet je niet waar je die producten kunt kopen? En moet het ook allemaal nog een beetje betaalbaar?

Dan is de workshop Dagelijks vers koken voor jou.

Hoewel we wel wat gaan koken, is dit geen kookworkshop. We gaan het namelijk vooral hebben over de organisatie van je eten. Je leert weekmenu’s maken, gerechten combineren, plannen, voorbereiden en vooruit koken op de momenten dat je tijd hebt. Slim boodschappen doen, en zorgen dat je de juiste spullen in voorraad hebt. En je leert improviseren met verse seizoensproducten door uit te gaan van een aantal basisrecepten waarop je oneindig kunt variëren.

Je krijgt een goodybag mee naar huis met receptkaarten, seizoensgroentenkalender, voorbeeld-voorraadlijst, een adressenlijst van boerderijwinkels & biologische bezorgdiensten, én een verrassing! Bovendien krijg je als workshopdeelnemer toegang tot de online “Alles zelf maken”-groep, waar je al je vragen en succesverhalen kwijt kunt.

De workshop bestaat uit twee bijeenkomsten, je kiest voor ’s ochtends of ’s avonds. Data en prijzen:

  • Data nog niet bekend. Interesse in deze workshop? Mail naar anouk@alleszelfmaken.nl voor meer info!

 

Basistechnieken in de keuken

 Maak het lekker zelf. Vers koken zonder pakjes en zakjes.

Zou je graag vaker met verse producten willen koken maar weet je niet waar je moet beginnen? Hoe je een lekkere pasta maakt zonder saus uit een pot? Of soep zonder zakje? Lekkere toetjes zonder al te veel suiker? Zou je graag willen weten wat je kunt met een pompoen, of een struik boerenkool? Hoe je zelf ragout maakt van kip of paddenstoelen, en soep van de restjes?

Dan is de workshop Basistechnieken in de keuken voor jou.

Die gaat over al het bovenstaande, en nog meer. Hoe je een recept leest bijvoorbeeld, en de fouten ontdekt. Kooktechnieken voor thuis: wat het verschil is tussen stoven en sudderen, of tussen braden en bakken. Wat de basisprincipes van een goeie maaltijd zijn, hoe je kunt variëren, en waarom sommige smaken wel of juist niet samengaan. Hoe je, kortom, iedere dag weer een verse, gezonde en lekkere maaltijd op tafel krijgt.

Je krijgt een goodybag mee naar huis met receptkaarten, seizoensgroentenkalender, voorbeeld-voorraadlijst, een overzicht van handige en onmisbare keukenspullen, een adressenlijst van boerderijwinkels & biologische bezorgdiensten, én een verrassing! Bovendien krijg je als workshopdeelnemer toegang tot de online “Alles zelf maken” groep, waar je al je vragen en succesverhalen kwijt kunt.

De cursus bestaat uit twee bijeenkomsten. Data en prijzen:

  • donderdagavond, 12  en 26 maart, van 19:30 tot 21:30   €  59,-

 

Voor beide workshops geldt: locatie op de Ulebelt, Maatmansweg 3, Deventer. Aanmelden via de balie van de Ulebelt, telefoon (0570) 65 34 37, of via info@ulebelt.nl.

Meer info of vragen? www.alleszelfmaken.nl