Nieuwe ontwerpcursus Permacultuur!

TvO omslagWegens succes gaat er in oktober 2014 op De Ulebelt opnieuw een Permacultuur Ontwerpcursus van start. Hoofddocent is Fransjan de Waard, die als ‘permanaut’ van het eerste uur ooit het Nederlandse standaardwerk schreef: Tuinen van Overvloed – Permacultuur als inspiratie voor een duurzaam leven op Aarde.

Een aantal gastdocenten verzorgen onderdelen over hun specialisme: Vera Greutink over tuinieren en voedsel in de stad, en Estella Franssen over ecologisch bouwen en sociale permacultuur. Voor downloaden van de flyer: klik hier: LeafletCursusPerma214_Internet

De permacultuur is een totaalbenadering van het leven op Aarde, die inmiddels honderdduizenden mensen inspireert en mobiliseert om van hun eigen leefomgeving een paradijsje te maken, door puur ecologische principes concreet toe te passen. Wanneer we ons als mens weer onvoorwaardelijk deel weten van het geheel, leren we overal de samenhang in zien, en ongebruikte hulpbronnen en potentieel herkennen. De permacultuur biedt daarbij een rijkdom aan praktische stappen om ons eigen leven en onze plek op Aarde vitaler, vruchtbaarder en veerkrachtiger te maken.

Opbouw

De cursus is opgebouwd uit negen blokken van elk 2 dagen. Daarin komen onder meer de volgende uiteenlopende thema’s aan de orde:

 • ethiek
 • levende systemen
 • ontwerpprincipes
 • bodem
 • planten en bomen
 • landschap, water, (micro)klimaat
 • voedselproductie op kleine en grotere schaal
 • energie
 • ecologisch bouwen
 • nieuwe economie
 • sociale permacultuur

Gaandeweg krijg je ook de verbanden tussen alle thema’s steeds meer in beeld, en door te oefenen met verschillende methodes om integraal te ontwerpen leer je steeds beter handen en voeten te geven aan plekken, problemen en uitdagingen. Voor veel mensen vormt de cursus een traject dat hen helpt om de koers van hun leven in een veel groenere en duurzamer richting te verleggen.

De Ontwerpcursus biedt nieuwe kennis, discussie, oefeningen in kleine groepjes, film en praktisch tuinwerk op het terrein van de Ulebelt. Tussendoor werk je aan het ontwerp voor een eigen project, en we ronden de cursus af met een grote gezamenlijke ontwerpoefening.

Alles bij elkaar vormt de Ontwerpcursus een grondige introductie in de diepgaande en veelkleurige wereld van de permacultuur. Ook leidt hij tot een internationaal erkend certificaat: een soort rijbewijs waarmee je vervolgens je eigen weg in de praktijk kunt gaan vinden.

Data, tijden, aanmelden

De cursus loopt van oktober 2014 tot april 2015 en vindt plaats op 10 – 11 oktober, 24 – 25 oktober, 7 – 8 november, 28 – 29 november, 9 – 10 januari, 13 – 14 februari, 6 – 7 maart, 27 – 28 maart en 10 – 11 april. Let op: de eerder gepubliceerde septemberdatum is komen te vervallen, in plaats daarvan is in april een blok bijgepland.

Voor deelnemers van verder weg zijn er mogelijkheden om in de buurt te overnachten.

Aanmelden: stuur een mail naar Estella Franssen, met je naam, adres en telefoonnummer, via mail.  Of bel 0570-65 34 37 (di, do, vr).

Tijdstippen: 09.00 uur inloop, 09.30 start, tot 21.00 (vrijdag) en 17.00 (zaterdag). Op vrijdagavond wordt er samen gegeten, via een biologische cateraar uit de buurt die kookt uit eigen tuinderij.

 

Locatie

De Ulebelt is het bevlogen centrum voor natuur- en milieu-educatie in Deventer, dat actief bijdraagt aan de vernieuwing en verbreding van het vakterrein. De Ulebelt bestrijkt 7 hectare terrein en tuinen, die zeer divers zijn ingericht, en voor alle doel- en leeftijdsgroepen iets te bieden heeft.

Kosten

Deelname bedraagt € 1.100 voor achttien cursusdagen, inclusief koffie, thee, een biologische warme maaltijd op vrijdagavond en lunch op zaterdag.

Aanmelding – aanbetaling

Bij aanmelding krijg je een factuur voor 50 % van het cursusbedrag. Wanneer je die hebt betaald, is je aanmelding definitief. Een week vóór de aanvang van de opleiding ontvang je de factuur voor de andere 50 %. Bij annulering  zullen wij het bedrag terugstorten, minus 5 % van je aanbetaling voor administratie- en reserveringskosten.