Nieuwe permacultuur jaaropleiding!

In oktober gaat weer een nieuwe jaaropleiding Permacultuur van start, door docent Fransjan de Waard. Op zondag 4 oktober wordt er op de Ulebelt een informatiemiddag gegeven over deze cursus, van 14.00 – 16.00 uur. aanmelden hiervoor bij E.Franssen@ulebelt.nl.
Folderafbeelding

Permacultuur: zorge voor de aard, zorgen voor de mens, delen van de overvloed

De permacultuur is een totaalbenadering van het leven op Aarde, die inmiddels honderdduizenden mensen inspireert en mobiliseert om van de wereld om hen heen alsnog een paradijs te maken. Daarbij ontdekken zij zichzelf opnieuw als onvoorwaardelijk deel van het geheel, en leren overal de samenhang te zien, ongebruikte hulpbronnen te herkennen en ecologische principes ‘grondig’ toe te passen.

EEN WERELD TE WINNEN

Met een rijkdom aan praktische stappen biedt de permacultuur een raamwerk voor transitie op kleine of grotere schaal. Daarmee krijgen we grip op onze plek op Aarde, en leren we die vitaler, vruchtbaarder en veerkrachtiger te maken – van achtertuin tot akkerland, van balkon tot buurtspeeltuin, en van zandafgraving tot zorgboerderij. Zo bouwen we als burgers, consumenten en producenten samen aan werkelijk zinnige alternatieven voor het faillissement van ons industriële en centralistische tijdperk. De intelligentie van natuurlijke ecosystemen is daarbij ons kompas.

ONTWERPCURSUS PERMACULTUUR 2015-2016

In oktober 2015 gaat er op natuur- en milieu-educatiecentrum De Ulebelt in Deventer opnieuw een Ontwerpcursus Permacultuur van start. Hoofddocent is Fransjan de Waard, die als pionier het Nederlandse standaardwerk schreef: Tuinen van Overvloed – Permacultuur als inspiratie voor een duurzaam leven op aarde.  Gastdocente Vera Greutink www.tuinsmakelijk.nl verzorgt onderdelen over tuinieren en voedsel in de stad; Estella Franssen www.aardehuis.nl levert bijdragen over ecologisch bouwen en sociale permacultuur.


Quote van een van de deelnemers uit de cursus 2014 – 2015: “Fransjan is een inspirerend en stimulerend docent die het beste in zijn studenten naar boven weet te halen. Ik heb heel waardevolle kennis opgedaan over permacultuur in theorie en praktijk. Belangrijker nog is dat ik nu handen en voeten kan geven aan mijn behoefte om een steentje bij te dragen aan een mooiere wereld.”


 

De cursus is opgebouwd uit negen blokken rond de volgende thema’s:

* ethiek

* levende systemen

* ontwerpprincipes

* bodem

* planten en bomen

* landschap

* water

* (micro)klimaat

* voedselproductie op kleine en grotere schaal

* energie

* ecologisch bouwen

* nieuwe economie en sociale transitie

Gaandeweg komen ook de verbanden tussen alle thema’s steeds beter in beeld, en door te oefenen met het maken van ontwerpen krijgt alles echt handen en voeten. In de cursus wordt klassikale kennisoverdracht steeds afgewisseld met discussie, oefeningen in kleine groepen, film en praktisch tuinwerk op het terrein van de Ulebelt. Tussendoor werk je aan een ontwerp voor een zelfgekozen project, en we ronden de cursus af met een grote gezamenlijke ontwerpoefening ter plekke.

De Ontwerpcursus vormt een grondige introductie en leidt tot het internationaal erkende Permaculture Design Certificate: een soort rijbewijs om in de praktijk je eigen weg te kunnen gaan vinden.

 

Data: Zaterdag – zondag 24 – 25 oktober, verder altijd vrijdag & zaterdag: 30 – 31 oktober, 13 – 14 november, 27 – 28 november, 15 – 16 januari, 5 – 6 februari, 27 – 28 februari, 11 – 12 maart, 1 – 2 april.

 

Deelname bedraagt € 1.100,- voor achttien cursusdagen, inclusief koffie, thee, een biologische warme maaltijd op vrijdagavond en lunch op zaterdag. Voor meer informatie: mail Estella Franssen via e.franssen@ulebelt.nl