In de Rivierenwijk startte in het voorjaar een bijzonder project als combinatie van natuureducatie en kunst: Floating Flowers onder leiding van kunstenares Lobke Meekes (o.a. bekend van het project Oer-soep). De Ulebelt verzorgde het educatieve deel binnen dit project en ontwikkelde een serie van 15 buitenlessen voor de bloemeneilandjes in de Holterkolk. Bewoners en de kinderen uit de Rivierenwijk legden de bloementuintjes aan en onderhielden ze. Zo kwamen 2 groepen 5 van de Rivierenwijkschool wekelijks naar de Holterkolk voor een buitenles over onderwerpen met een link naar natuur en naar kunst. Floating Flowers kwam tot stand binnen het programma Kunst in mijn Buurt van Bureau Kunstcircuit.

Bij de start: “Het Kunstproject Floating Flowers, aan de Holterkolk in de Rivierenwijk is van start gegaan. Donderdag 11 april kwamen de 2 groepen 5 van de Rivierenwijkschool samen met juf Eva en meester Jorn naar de kolk. In vijftien bijeenkomsten, tot aan de herfstvakantie gaan de kinderen hier meer leren en ontdekken over natuur en kunst. Tegelijkertijd helpen zij kunstenares Lobke Meekes om de drijvende bloemeneilanden in te zaaien, te wieden en te onderhouden. De kinderen hadden er reuze veel zin in de eerste les. Vol aandacht richtten ze zich op het zo goed mogelijk intekenen van een plattegrond van het gebied, ter kennismaking met hun tijdelijke buitenleslocatie. Er was van alles te beleven ter plekke. Jammer genoeg vonden we geen buurtbewoner die ons nog kon vertellen hoe hij of zij vroeger in het zwembad van de Holterkolk had gezwommen. Maar al rekenend kwamen de kinderen er ook achter dat dat wel al behoorlijk lang geleden was: ergens eind jaren 50 sloot het zwembad. Zo’n zwembad spreekt wel tot de verbeelding!”

Behalve de natuur lessen over allerlei natuurzaken in en om de kolk, gaan de kinderen ook onder begeleiding van kunstenaars activiteiten ondernemen. De Ulebelt heeft samen met de kunstenares het lesprogramma ontwikkeld. Het project gaat ook in 2014 door.

Zie ook website van Floating Flowers.

groepsfoto opdrachten start les Lobke vondst van grote mosselschelp

 

floating flowers opening