Een handjevol noten – lekker!

Wie eet er elke dag een hand vol noten? Dat is namelijk de hoeveelheid die hoort bij gezond eten en drinken, volgens het Voedingscentrum.  Geen straf, want bijvoorbeeld walnoten en hazelnoten zijn heerlijke tussendoortjes of ingrediënten voor allerlei zoete of hartige gerechten. Nóg mooier is dat die walnoten en hazelnoten – maar ook de tamme kastanjes – zo maar overal om ons heen groeien, aan bomen en struiken. Voor wie goed kijkt! Wie kijkt er mee?

Wie kijkt er mee?

Stichting Land & Keuken en De Ulebelt gaan de komende tijd op zoek naar notenbomen en –struiken in en rond Deventer. Daar hebben we de hulp van de Deventenaren bij nodig, want die kennen hun straat, wijk, fiets- en wandelroutes het beste.  Dus weet je ergens in de openbare ruimte hazelaars of notenbomen te staan: laat het ons weten, dan brengen we ze in kaart. Nog mooier als je iets over je ervaringen vertelt: vind je het een mooie boom of struik en waarom? Raap je zelf wel eens noten? Wat doe je er dan mee: uit het vuistje eten of bewaren voor winteravonden bij de kachel? Ook foto’s of tekeningen van bomen, noten, struiken of gerechten zijn welkom! Daarmee kunnen wij anderen weer inspireren.

Meer doen met noten: excursies en workshops

In de herfstvakantie kun je mee op excursie: op zoek naar noten, notenbomen en –struiken. Bovendien organiseren we workshops koken met noten: wat voor heerlijks valt er allemaal te maken met hazelnoten, walnoten en tamme kastanjes? Heb je interesse, meld je dan snel aan, voordat de groep vol zit. De kookworkshop wordt gegeven op de Ulebelt.

Datum: donderdag 25 oktober 14.00 – 16.00. Voor grote en kleine mensen. Kinderen kunnen meedoen onder begeleiding van een volwassene.

Aanmelden: noten@landenkeuken.nl of bel Michiel Bussink: 06 – 52074978.

 

Nieuwe notenbomen en –struiken planten

Deventer is een mooie stad, maar kan op sommige plekken nóg mooier. Samen met scholen, de gemeente en andere organisaties gaan we op zoek naar plekken we  notenbomen en struiken kunnen aanplanten. Daarmee slaan we wel meer dan twee vliegen in  één klap. De stad wordt groener en mooier. We krijgen er smakelijke, gezonde voor noten voor terug. Bovendien zijn hazelaars, behalve dat ze hazelnoten geven, ook op andere manieren nuttig. Van het snoeimateriaal vallen bijvoorbeeld wandelstokken te maken of manden te vlechten. Groen, mooi en nuttig gaan zo hand in hand.

Meedoen? Meer weten? Neem contact op met de Stichting Land & Keuken