Regiobeurs Groen Cement- geannuleerd

Vanwege onvoldoende deelnemers heeft Groen Cement besloten de Regiobeurs af te gelasten. Toch interesse in dit onderwerp? Neem contact op met Ik slaap Buiten of De Ulebelt!

In het kader van het Jaar van de Groene Kinderopvang organiseert Groen Cement bij De Ulebelt op vrijdag 3 oktober een regiobeurs voor de Kinderopvang in Deventer. Managers en medewerkers van kinderdagverblijven uit de regio Oost Nederland zijn deze dag van harte welkom!
Op deze dag kunt u verschillende interessante workshops volgen op het gebied van kind en natuurbeleving. Daarnaast is er een informatiemarkt waar u ondernemers uit de regio kunt bezoeken.
Er zijn stands waar u materialen en boeken kunt kopen en er zijn meerdere consultants waar u terecht kunt met uw vragen. De dag wordt afgetrapt met een lezing van Ineke Edes van het Groen Pedagogenberaad.

peuterDownload hier het geheel programma of lees verder:

De indeling van de dag ziet er als volgt uit:

9.30 – 10.00 Ontvangst
10.00 – 10.15 Welkom
10.15 – 11.00 Lezing Ineke Edes “Een groene leeromgeving, en nu naar buiten! “
11.15 – 12.00 Eerste workshop ronde
12.00 – 13.00 Lunch en bezoeken infomarkt
13.00 – 13.45 Tweede workshop ronde
14.00 – 14.45 Derde workshop ronde
14.45 – 16.00 Bezoek infomarkt en consultants
15.30 – 15.50 Groene idee van de dag
16.00 – 16.15 Afsluiting en uitreiking goodie-bags

Onderstaand vindt u een overzicht van de workshops waaruit u kunt kiezen. Er zijn drie workshoprondes.
Snuffelcursus touwbruggen, touwschommels en klimconstructies maken door, Wencke Habermann van Jungle Fun
Een leuke manier om met kinderen naar buiten te gaan is het maken van bijzondere schommels en klimconstructies van touwen tussen bomen. Kinderen kunnen er uren plezier aan beleven! De klimtouwconstructies fungeren vaak als opstapje naar het ontdekken van de leuke kanten van een bos. Vaak gaan de kinderen na een tijdje in de touwen ineens verstoppertje spelen of hutten bouwen. Maar de touwconstructies kun je, behalve in het bos, overal maken waar bomen staan en de ondergrond zacht is. Dus ook bij het eigen KDV, de BSO of de achtertuin.
Tijdens deze snuffelcursus leer je een aantal knopen maken zodat jezelf alvast aan de slag kunt. Ik laat voorbeelden van verschillende constructies zien en je krijgt een paar tips voor leuke spelletjes.
Kijk voor meer informatie en inspirerende foto’s op www.jungle-fun.nl of op www.forestkids.nl.
Workshop Natuurbeleving in de opvoeding, door Marieke Oosterveen van De Pionier
In deze interactieve workshop gaan we samen op zoek naar de voordelen van natuurbeleving in de opvoeding. Maar ook is er aandacht voor de struikelblokken die je tegen kunt komen, als vieze kleren en protesterende ouders. Daarnaast komen thema’s als duurzaamheid en milieu aan bod. Hoe ga je daar als pedagogisch medewerker mee om? En wat is hierin haalbaar en wat niet?

De rol van dieren in de kinderopvang, door Els Brakman van de Oostenwind
Kinderen zijn vaak dol op dieren. Daarom zijn dieren een hele goede hulp bij het bieden van warmte en een gevoel van veiligheid. Dieren nodigen uit tot activiteiten als spelen, verzorgen, bewegen, ontdekken, creativiteit etc. In de interactie met dieren komen zelfvertrouwen, zelfbeeld en sociale vaardigheden ongemerkt aan bod. Daarmee leren kinderen indirect veel over zichzelf.
Via dieren kan een kind spelenderwijs leren over de dingen van het leven zoals gedrag, liefde, angst, vertrouwen, voeding, verzorging en voortplanting. Dieren bieden een makkelijke manier om veel bespreekbaar te maken.
Opvoeden hoef je dus niet alleen te doen!

Natuurlijk Avontuurlijk! Door de Ulebelt, Deventer
Hoe je met simpele hulpmiddelen en activiteiten meer aandacht geeft aan natuur, buiten, groen in en om je kinderopvang. De eerste stap is al snel gezet en helemaal niet zo moeilijk! Op het terrein van De Ulebelt laten we een aantal natuuractiviteiten zien die je naar je eigen kinderopvang zou kunnen halen of je komt met de kinderen lekker naar De Ulebelt. Met inspiratie thuiskomen!

Natuurbeleving met peuters, door Anna Vehof van Buitenspelen Natuurlijk
Buiten spelen is gezond! Als kinderen buiten zijn bewegen ze meer, verkennen ze hun fysieke grenzen en krijgen ze frisse lucht. Buiten zijn in een groene omgeving is nóg gezonder.
Hoekjes, paadjes, beestjes, allemaal heerlijk spannend. Gun de kleintjes veel buitenspeeltijd, geniet met ze mee. Tijdens de workshop:

  • klein beetje theorie: waarom naar buiten?
  • waar je op moet letten (veiligheid)
  • wat neem je mee?
  • gaan we zelf even naar buiten!
  • krijg je een gratis foldertje met speeltips

BELEEF, ADEM, SPEEL MEE EN GENIET!
Ontwerp en inrichting van natuurspeelplekken voor jonge kinderen, door Anneke Rodenburg van Tuin en Vlinder
Deze workshop gaat in op de volgende vragen
– wat is natuurlijk spelen?
– hoe richt ik een natuurlijke speelplek in?
– waar moet/kan ik rekening mee houden bij het inrichten van een (natuur)speelplek?
– hoe maak ik een natuurspeelplek tot een succes?
Anneke Rodenburg is Ecologisch hovenier, ontwerpster van natuurlijke speelplekken en orthopedagoge.

Natuurlijk binnen- en buitenspel, door Bertina Heijnens van Natuurcontact
Het is al een beetje herfst buiten en er zijn volop kastanjes, noten en eikels te vinden. Heerlijk om met de kinderen het bos in te trekken en samen een mooie herfsttafel te maken.
Maar, kun je nog meer doen met al die mooie natuurvondsten? Natuurcontact laat je in deze workshop creatieve spelletjes doen met natuurvondsten. Gezelschapsspelletjes voor binnen op een regenachtige dag of een actief buitenspel, er is van alles mogelijk!
Met de spelletjes uit deze workshop kun je maandag meteen aan de slag (als je in het weekend alvast noten en dennenappels raapt)!
Sharing Nature spelvormen voor natuurbeleving (voor de BSO), door Anne Mijke van Harten
In deze workshop leer je Sharing Nature spelvormen, waarbij kinderen in de natuur persoonlijke ervaring opdoen met de natuur. Hierdoor ontwikkelen kinderen individuele verbinding met de natuur, en waardering voor wat de natuur je te leren en te bieden heeft. In deze workshop leer je zelf een korte serie Sharing Nature spelvormen voor natuurbewustzijn uit het gelijknamige boek van Joseph Cornell. De spelvormen zijn geschikt om in de BSO met kinderen te doen. Meer informatie: www.sharingnature.nl

Natuurbeleving in de kinderopvang, Kinderdagverblijf De Buitenbeer, Apeldoorn
Inhoud volgt