Wat kan je zelf doen voor meer biodiversiteit?

Rommelhoek

Creëer hoekjes in je tuin waar dat ook kan. Bijvoorbeeld met een takkenril. Snoeiafval is een prima basis voor een natuurlijke afscheiding: verwerk dit in een takkenril. Dat is meteen een schuilplaats voor insecten en muizen, kikkers, egels. Het snoeiafval zal langzaam verteren, maar elk jaar kan er vers snoeiafval bovenop.

4 V’s voor vogels

Voor vogels zijn een aantal zaken belangrijk: de 4v’s. Zorg voor voedsel, veiligheid, voortplanting en variatie. Plant geschikte struiken, bomen en bloemen aan, zoals klimop, gelderse roos, egelantier, krentenboom, vuurdoorn, lijsterbes, zonnebloem, teunisbloem kaardebol. vuurdoorn, sleedoorn en meidoorn. Groene hagen, zeker met stekels, bieden vogels bescherming en nestgelegenheid.

Je eigen B&B voor Bees

Met een groot insectenhotel als deze biedt je een B&B voor bijen. Nestgelegenheid in het hotel, voedsel in directe omgeving. Naast het insectenhotel zijn minstens zo belangrijk: (lemig) zand voor grondbijtjes, water en bloemen voor nectar. Een hotel in een woestijn is immers niet aantrekkelijk.

Bloemen

Wilde bijen en andere solitaire insecten zijn belangrijk voor bestuiving van bloemen. Ze eten de nectar en stuifmeel uit bloemen. Zo blijft stuifmeel dan plakken aan hun buik of poten. Bij de volgende bloem zorgen ze zo voor bestuiving. Daarmee zijn ze heel belangrijk voor de groei van ons voedsel!

Oorwurmpotje

Een oorwurmpotje is makkelijk zelf te maken. Een stuk ijzerdraad grof in een spiraal draaien, een lang stuk door het gat van een bloempotje steken (daaraan hangen we het op), stro in de pot ertussen proppen, natmaken, en het potje ophangen tussen de planten of op een stevige stok zetten.

Bio-logisch!

Zorg wel altijd voor biologisch plant- en zaaigoed en bollen.Restanten bestrijdingsmiddelen zijn slecht voor de insectenstand.

Variatie

Variatie is erg belangrijk voor grotere biodiversiteit. Denk dan aan variatie in plantensoorten, hoogte, vocht, licht en schaduw, bladafval en compost. Door het aanplanten van bomen, struiken en klimmers krijg je diversiteit in vocht, licht, voedsel en daarmee ook verschillende bewoners in de tuin.

Vlinders en insecten

Wil je meer vlinders in eigen tuin? De Vlinderstichting heeft een top 10 van vlinderplanten samengesteld (in volgorde van bloeitijd): winterheide; sneeuwbal /Viburnum; judaspenning; lavendel; vlinderstruik; ijzerhard; koninginnenkruid; hemelsleutel; herfstaster en klimop. https://www.vlinderstichting.nl/vlinders/tuinieren-voor-vlinders/vlinderplanten/

Composthoop

Een composthoop kan je ook zelf maken van een bak van 1x1x1 meter, bijv met afvalhout. De bak vul je met groente- en fruitafval. In een 2e bak kan compost rustig composteren.

Op je balkon

Top 5 balkonplanten voor vlinders: Vlinders houden van zon: zorg er dus zoveel mogelijk voor dat de nectarplanten in de zon staan. En laat de bloemen als het mogelijk is een beetje over de rand hangen. Deze bloemen zullen door vlinders sneller gevonden worden. Deze top 5 is ook goed voor bijen en hommels! Verbena (laagblijvend); Tandzaad (Bidens); Struikveronica; Dwergvlinderstruik en Lavendel

Egels

Met kleine aanpassingen kun je je tuin egelvriendelijker te maken. Bv met een gat in je schutting of een egelburcht. Op internet vind je ook bouwtekeningen voor een nestkast voor egels. Met een flinke bladerhoop maak je ze ook al blij.

Eikenprocessie

Zakjes met soortgelijk bloemenmengsel zijn te verkrijgen in de winkel. Hier ligt ook een folder over mogelijkheden van natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Het ophangen van vogelkasten helpt trouwens ook, omdat veel vogels de rupsen vreten.