Ulebelt in de race voor beste dierenwelzijnsproject

Konijnen in flats op de kinderboerderij. Dat kan echt niet meer, als het aan de jury ligt. Dit bleek uit een discussie tussen medewerkers van kinderboerderijen over dierenwelzijn. Kinderboerderijen hebben een belangrijke voorbeeldfunctie en moeten juist aan het publiek laten zien hoe het anders kan en hoe (huis)dieren gehouden zouden moeten worden. Maar niet alleen het juiste voorbeeld, ook goede voorlichting aan bezoekers is belangrijk.

Door Stichting Ida Zilverschoon is een geldprijs van € 2.500,- beschikbaar gesteld voor het beste dierenwelzijnsproject op een kinderboerderij. De inzendingen werden beoordeeld door een jury bestaande uit beheerders en medewerkers van andere kinderboerderijen. Na een discussie over dierenwelzijn op de kinderboerderij werden de inzendingen beoordeeld.

IZS jury 2Deze waren divers, maar zeer inspirerend. De ene kinderboerderij richt zich op het verbeteren van het welzijn van de eigen dieren op de kinderboerderij, met een speciaal ingerichte knuffelweide, het trainen van paarden en ezels of een Wellness Centre voor kippen. Zo zijn ze een goed voorbeeld voor de duizenden bezoekers die jaarlijks naar de kinderboerderij komen. Andere kinderboerderijen richten zich op educatie voor de bezoeker met een dierverzorgingscursus, touch screen of speciale lessen op school over konijnen. Kortom. De jury had het zwaar, want uit de 16 inzendingen mochten er uiteindelijk slechts drie genomineerd worden. Uit die nominaties wordt door het bestuur van de Ida Zilverschoonstichting een winnaar gekozen.

Voorlichting en gezonde dieren

IZS DeventerDe drie genomineerde projecten komen uit Deventer, Oss en Rosmalen. Bij NME en kinderboerderij de Ulebelt in Deventer wordt sinds kort de cursus ‘Gein met je konijn (of cavia)’ verzorgd. In een paar bijeenkomsten leren ouders met hun kind meer over hun konijn of cavia. Met heel praktische zaken zoals spelletjes met je cavia/konijn, zindelijkheid, optillen van dieren, hanteren van angst of agressie en knutselen voor je cavia/konijn, krijgen kinderen (en hun ouders) veel meer begrip voor het welzijn van hun huisdier. Hierdoor zullen kinderen ook met veel meer plezier de verzorging van hun huisdier oppakken. Dit project werd hoog gewaardeerd door de jury, omdat het vernieuwend is en het hele gezin wordt erbij betrokken.