Vers, echt en eerlijk eten, van een boer uit de buurt, wie wil dat nou niet? Bijvoorbeeld groente, fruit, aardappels, zuivel, vlees, maar ook eieren, brood of bier. In jouw regio wordt van alles geproduceerd, wat je rechtstreeks bij de boer kunt halen! Alleen: in je eentje is dat misschien wat gedoe. Het biedt veel voordelen om dat samen te regelen, bijvoorbeeld door een voedselcoöperatie te starten.

Een voedselcoöperatie is niet meer dan een afspraak met een groepje mensen, om samen bij een of meer lokale boeren producten in te kopen. Bestellingen, logistiek en distributie houd je in eigen hand en regel je onderling. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Heerlijk vers eten, voor een reële prijs en toch een eerlijk inkomen voor de boer. Maar hoe doe je dat?

De Ulebelt organiseert een aantal bijeenkomsten in Overijssel om je hiermee op weg te helpen. We praten over de praktische kant van het opzetten van een voedselcoöperatie: wat zijn de ervaringen, welke afspraken maak je met elkaar, hoe kun je beginnen, en wat is er eigenlijk te koop in jouw regio?

Hier vind je een lijst van de boeren in Salland die rechtstreeks aan consumenten leveren: Sallandse producentenlijst

Dit project is begonnen in Salland, met steun van het Rabobank Coöperatiefonds en de Provincie Overijssel. Daar is inmiddels een aantal voedselcoöperaties gestart. Kijk voor meer info en een filmpje van RTV Oost over de voedselcoöp in Broekland, op de facebookpagina: www.facebook.com/voedselcoops.salland. En hier een helder artikel in de Nieuwe Oogst: https://www.nieuweoogst.nu/nieuws/2018/06/02/voedselcooperatie-verbindt-boer-en-burger

Interesse? Wil jij ook een bijeenkomst in jouw eigen omgeving? Meld je dan aan via voedselcoops@ulebelt.nl. We helpen je op weg om een groep belangstellenden te verzamelen, we hebben promotiemateriaal als flyers en posters die je zelf kunt aanpassen, en we plannen samen een datum voor een bijeenkomst. Tijdens zo’n informatieavond zullen we sturen op het maken van concrete afspraken voor jouw groep. In principe kun je als groepje van vier tot acht huishoudens na zo’n avond, als je een aantal zaken met elkaar hebt afgesproken, al meteen starten. We helpen je verder met een handleiding waarin alle relevante zaken nog eens op een rijtje staan. En je krijgt van ons de gegevens over welke boeren in jouw buurt rechtstreeks aan consumenten leveren – want dat doet lang niet elke boer.

Vorig jaar organiseerden we een bijeenkomst voor het netwerk Alles is Gezondheid, over twee burgerinitiatieven: de voedselcoöperaties en het Aardehuis. Lees hier het verslag: http://allesisgezondheid.nl/nieuws/twee-duurzame-buurtinitiatieven-een-prachtig-huwelijk

Wat levert het op, om mee te doen aan een voedselcoöperatie?

  • Verser, gezonder, lekkerder eten
  • Verbinding met de herkomst van je eten
  • Eerlijke prijs, én heel betaalbaar
  • Investering in je eigen leefomgeving
  • Minder verleiding om junkfood te kopen
  • Meer waardering voor je eten
  • Verbinding met je buurtgenoten
  • Minder voedselverspilling
  • Minder verpakkingsafval

Dit project wordt mogelijk gemaakt door de Provincie Overijssel.