Voorleesavontuur met Mr Finney in de stal

Op 10 oktober- De Dag van de Duurzaamheid –  las Waterschaps-bestuurder Piet de Noord voor aan leerlingen van groep 3c van de Wizardschool, in de stal van de kinderboerderij bij de Ulebelt. Hij lasvoor uit het door Prinses Laurentien geschreven boek Mr Finney en het raadsel in de bomen. Vervolgens ging hij met de kinderen in gesprek over de waarde van natuur en de vraag hoe we samen beter met de aarde om kunnen gaan. In het verhaal vertelt Mr. Fiiney over beukennootjes, en al snel ontstond een hele discussie met de kinderen over wie wel eens beukennootjes had gegeten.Aansluitend gingen de kinderen ook buiten op het terrein natuurbeleven en op zoek naar bomen. Deze voorleesactie vond plaats als onderdeel van de nationale Dag van de Duurzaamheid.

Het is herfst en Mr Finney is op weg naar het bos. Onderweg komt hij zijn vriend Eekhoorn tegen, die beukennootjes aan het verzamelen is. Maar waarom heeft hij er zo veel? Hebben de andere dieren nu nog wel genoeg? Dat vraagt Mr Finney zich af in het door Prinses Laurentien geschreven boek Mr Finney en het raadsel in de bomen. Hij daagt hiermee de kinderen uit om na te denken over de wereld om hen heen. Vaak komen ze dan met frisse ideeën en verrassende oplossingen als het gaat om milieu, energie, samenleven en eerlijk delen.

Voorleesactie
Tijdens de Dag van de Duurzaamheid op 10 oktober horen ruim 4.000 kinderen uit Overijssel het spannende verhaal van Mr Finney. 150 bestuurders en vrijwilligers uit Overijssel lezen het nieuwe boek in de klas aan hen voor. Binnen de gemeente Deventer doen een aantal scholen en kinderdagverblijven aan deze voorleesactie mee. Naast de voorleesactie bij De Ulebelt, gaan Carlo Verhaar, Pieter Parmentier, Ankie Pannekoek, Corrie van Wingerden, Patty Palm op bezoek bij Wereldwijzerschool en de Flint. Het thema van het boek is ‘waarde van natuur’. In het nieuwe avontuur ontdekken Mr Finney en zijn vrienden hoe ze door te delen beter met elkaar en de aarde om kunnen gaan. De voorlezers gaan na het lezen met de kinderen in gesprek over vragen als: Wat is jouw favoriete plek in de natuur? Hoe zie jij de natuur in de toekomst? Hoe kunnen wij samen de natuur helpen en wat zijn voorbeelden waarbij de natuur ons helpt? Zo dagen ze de kinderen uit om na te denken over de wereld om hen heen.

P1110623 P1110620 P1110615 P1110613

voorleesactie 2014