Workshop onderhoud natuurspeelplekken
En dan is het eindelijk zover: je natuurspeelplek is klaar en er komen dagelijks massa’s kinderen spelen. Als vrijwilliger/ beheerder/ eigenaar ben je tevreden en trots op het behaalde resultaat; maar dan? De bomen en struiken groeien alle kanten op, bloemenweides bloeien uitbundig, speelerosie treedt op, een eerste snoeibeurt leidt per ongeluk tot veel te kale wilgen hutten….
De Ulebelt organiseert samen met Springzaad Regio Deventer e.o. op donderdag 13 maart een workshop Onderhoud op natuurspeelplekken. De workshop richt zich op vrijwilligers en medewerkers van natuur(lijke) speelplekken, die verantwoordelijk zijn voor onderhoud en beheer van de speelplek. Vragen die aan de orde komen tijdens de workshop:
• wat is specifiek aan onderhoud in een natuurspeelplek, tegenover het ‘gewone’ hovenieren? Aan hand van rondleiding door de Takkenbende en eigen ervaringen van de deelnemers de belangrijke aandachtspunten benoemen.
• zijn er bepaalde regels te hanteren waaraan je in elk geval moet denken aan onderhoud in een natuurspeelplekken?
• Case: hoe zit dat concreet in de Takkenbende? waar zijn we tegenaan gelopen in het gebruik, nu na bijna 3 jaar? Was dat te voorzien, wat viel mee/ tegen? Leerpunten voor dit soort plekken
• hoe betrek je de gebruikers (kinderen en ouders/ omwonenden/ vrijwilligers) bij het onderhoudswerk
• welke kosten zijn er mee gemoeid, is het extra duur of kun je slimme oplossingen verzinnen?
De workshop start met een inhoudelijk verhaal over dit thema. Tuinontwerpster Anneke Rodenburg gaat in op: welke rol speelt onderhoud bij natuurspeelplekken, hoe organiseer je dat en hoe pas je dit in tijdens het ontwerpproces? Vervolgens maken we een ronde door de natuurspeelplek Takkenbende onder leiding van Hans Nijmeijer, die deze speelplek heeft aangelegd. Samen bediscussiëren we onderweg de onderhoudsvragen die we tegenkomen. Welke oplossingen zijn er?
In de middag gaan we samen aan de slag: onderhoudswerk zoals snoeien, en gaan we onder leiding van Bob Radstake aan de slag met wilgenbouw. Wilgen zijn goedkoop materiaal om mee te werken, ze groeien erg snel, ze zijn makkelijk toepasbaar in allerhande vormen en redelijk makkelijk beschikbaar (jaarlijks diverse knotwerkzaamheden in de buurt, waar tenen gesneden gaan worden). Kortom een dankbaar en bijna onmisbaar onderdeel in een natuurspeelplek.
Deelnamekosten: 30 euro incl lunch. Deelnemers uit de regio hebben voorrang, evenals deelnemers die als vrijwilliger onderhoudswerk in natuurspeelplekken doen.
Meer informatieen opgave: Maike Nelissen, De Ulebelt/ Springzaad Deventer