Afkoppelen en groene daken

Als je je regenpijp loskoppelt van het riool en daken van schuurtjes en carports laat begroeien, word je minder kwetsbaar voor hoosbuien, of langere droge periodes. Bovendien kun je er subsidie voor krijgen.
Over de verschillende manieren om de regenpijp af te koppelen en voor uitleg over groene daken, kun je ons webinar volgen, of het Handboek Regenwater goed gebruikt! downloaden.

Webinar regenwaterafkoppeling en aanleg groene daken

Op zondag 20 september organiseren we weer een webinar, van 14.00 tot 15.00 uur. Meedoen? Meld je hier aan.

Buurtwebinar

Hoe meer bewoners bij jou in de buurt afkoppelen, hoe beter het resultaat. Daarom bieden we ook buurtwebinars op maat. We kijken specifiek naar de situatie en mogelijkheden in jullie buurt of wijk. Heb je interesse? Stuur een mail aan: a.vandongen@ulebelt.nl. We nemen snel contact met je op en helpen je met het uitnodigen van je buren.

Zodra de maatschappelijke situatie het toelaat, organiseren we ook informatieavonden bij jou in de buurt. Stuur ons gerust een mailtje als je hiervoor interesse hebt.

Manieren om de regenpijp af te koppelen

Als je gaat afkoppelen zijn de belangrijkste vragen: waar komt het water vandaan, waar laat ik het infiltreren en hoe komt het daar? Deze opgave is maatwerk. In het draaiboek dat je kunt downloaden, vind je verschillende mogelijkheden voor afkoppelen. Ook vind je hier de nodige informatie over de aanleg van een groen dak en een overzicht van professionals uit de regio die je kunnen ondersteunen. Het zijn ontwerpers, hoveniers, leveranciers van afkoppelmaterialen en grijswatersystemen, dakdekkers en groendakleveranciers.

Regentonbon: niet meer voorradig

Gemeente Deventer stelt via de Ulebelt een regentonbon ter beschikking, voor een korting van € 20,-op de aankoop van een regenton. De bon kun je inleveren bij Intratuin of Wildkamp in Deventer, of bij Welkoop in Diepenveen. De bon is geldig t/m september 2020. Stuur een mail aan a.vandongen@ulebelt.nl en voeg een foto toe van de locatie waar je de regenton wilt plaatsen (zolang de voorraad strekt).

N.B. Als je al een bon hebt, wisselen hem dan deze zomervakantie nog in. Nieuwe bonnen zijn niet meer beschikbaar.

Watervriendelijke tuintips

De Ulebelt stelt allerlei  informatiebladen beschikbaar met tips voor een watervriendelijke tuin: hoe maak je een goot, hoe maak je een regenwatervijver of hoe maak je hoogteverschillen in je tuin? Klik hier voor de downloads.

Subsidie Gemeente Deventer

Belangrijk als je in aanmerking wilt komen op subsidie: voordat je kunt beginnen met afkoppelen, moet de gemeente eerst akkoord geven op je aanvraag voor subsidie.
De subsidieaanvraag voor regenwaterafkoppeling vraag je aan per huis. In enkele gevallen gaat het om een gedeelde regenpijp met de buren of een gedeeld terrein waar het water naartoe gaat. Geef dit dan aan op het formulier. Kijk hier voor de subsidieaanvraag.
Hier vind je ook de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de subsidie en de bedragen die beschikbaar zijn. Lees dit door voordat je begint, want hier staat onder andere dat je foto’s van de beginsituatie en een schets van de toekomstige situatie moet aanleveren. Als de werkzaamheden zijn uitgevoerd, stuur je foto’s op van de definitieve situatie en de benodigde formulieren. Als bewijs van uitvoering voor de subsidie, moet je tijdens de werkzaamheden ook de ondergrondse maatregelen fotograferen, voordat deze weer zijn afgedekt. Ook moet het aantoonbaar zijn dat je in een verlaging in de tuin 10 mm hemelwater kunt bergen.

Subsidie Waterschappen

Helaas is het subsidiebedrag voor 2020 op. Wil je in aanmerking komen voor de subsidie van het Waterschap voor Klimaat Actief 2021, waaronder het financieren van groene daken? Neem dan contact met ons op!

Voorbeelden

  • Op de website deventerstroomt.nl zijn alle initiatieven voor afkoppelen en vergroenen te vinden.
  • In oktober 2019 hebben buurtbewoners op de Worp hun platte daken vergroend. Hier een kort filmpje.

In september 2018 heeft een aantal buurtbewoners in de Vogelslag in Colmschate hun buurt afgekoppeld en vergroend. Kijk hier naar artikel en filmpje van de Stentor.