Opvang van konijnen en kleine knaagdieren

De Ulebelt heeft een opvang voor konijnen en andere kleine knaagdieren, zoals cavia’s en ratten. We vangen zowel dieren op, waar mensen afstand van willen doen, als zwerfdieren. De opvangmogelijkheid is een samenwerking tussen Dierenkliniek Deventer, gemeente Deventer en Dierenambulance OverGelder en onze Stichting.

Tegelijkertijd bieden we de mogelijkheid om bij ons een lief huisdier uit te zoeken. Bijvoorbeeld nieuw gezelschap voor een konijn wiens maatje is overleden. Dat is heel belangrijk want konijnen en knaagdieren zijn echte groepsdieren en hebben dus behoefte aan gezelschap. Konijnen gaan daarom bij ons alleen per koppel weg, de uitzondering hierop is natuurlijk als je thuis al een konijn hebt. We helpen je graag met de kennismaking tussen beide konijnen (koppelen noemen we dat). Ook kan je dier bij ons komen logeren, bijvoorbeeld als jij lekker geniet van je vakantie.

Als Stichting kunnen we dit alles niet kosteloos verzorgen en vragen wij dus om een bijdrage.

Mogelijkheden en financiële bijdrage

Ben je opzoek naar een nieuw maatje voor je konijn/ cavia, een setje konijnen/ cavia’s, vakantieopvang of een nieuw huisje voor je konijn/ cavia? Klik dan hier beneden een van de opties aan. Wij hebben het liefste dat je via zo’n contactformulier contact met ons opzoekt. Zo krijgen wij alle juiste informatie aangeleverd en kunnen wij zo een passende reactie geven. Via de receptie bellen is vaak onvolledig en is er niet altijd direct een dierverzorger bereikbaar die de vraag kan beantwoorden i.v.m. andere werkzaamheden op de boerderij.
Het contactformulier komt direct bij de dierverzorgers aan, die vervolgens verder contact zoekt met een passende oplossing. We proberen altijd op tijd te reageren, maar soms kan vanwege de drukte dit langer duren, wacht geduldig af. Op dinsdag en de meeste zondagen proberen we altijd de mailtjes te beantwoorden.
Is er echt spoed, dan is langskomen en een dierverzorger aanspreken de beste oplossing.
Dagen van koppelen en afstand doen gaat altijd op afspraak, op dinsdagmiddag en zondagmiddag tussen 13:00-15:00 plannen wij de meeste afspraken (openingstijd). Persoonlijk langskomen op een andere dag mag altijd, maar soms zijn wij druk met andere werkzaamheden dus verwijzen we je door naar ons contactformulier of de openingstijden.
Onze prijzen zijn bijna nooit dekkend aan wat wij opbrengen voor afstand/pension/koppelen. Donaties zijn dus van harte welkom!

Konijnen/ knaagdieren informatie

Heeft u nog nooit een konijn of knaagdier gehad? Wij vragen u om uw uitermate goed in te lezen. Het houden van deze dieren wordt vaak onderschat, waardoor deze groepsdieren (konijn/ cavia) vaak alleen worden gehouden in een ongeschikt hok. Bekijk deze site of download de folders

– over konijnen 

– over cavia’s

Ik heb een konijn/ knaagdier gevonden

Heeft u dieren gevonden? U mag deze brengen naar de Ulebelt, de Ulebelt heeft altijd twee hokken vrij voor gevonden konijnen/cavia’s.
Bel naar de receptie (0570 653437) of naar 0642905995 (kinderboerderij telefoon), wij zullen het hok dan klaarmaken.

Heb je een tam konijn gezien in het wild? Probeer dit dier dan te vangen, als er een melding over wordt gedaan, is het konijn al vaak naar een andere plaats vertrokken en kunnen wij het konijn niet meer vangen.

Afstand doen van een dier

Plaatsing van een konijn en cavia kost 65 euro, andere knaagdieren zoals hamsters 15 euro, ratten 20 euro. Van deze kosten laten wij ze checken door de dierenarts, vaccineren en de niet-gecastreerde mannelijke dieren worden gecastreerd. Vervolgens gaan wij een nieuw maatje en een passend gezin voor ze zoeken.
Als u afstand wilt doen, mag u de benodigdheden zoals voer, speeltjes en bodembedekkers meegeven, hokken nemen wij niet aan.
Het dier brengen voor afstand gaat alleen op afspraak, wij kunnen naar aanleiding hiervan een hok klaarmaken. Bent u van gedachten veranderd, dan kunt u uw afspraak van te voren afzeggen.
Lees verder.

Een nieuw maatje

Omdat konijnen en cavia’s groepsdieren zijn, gaan ze bij ons in de opvang (bijna) altijd samen weg. Onze rammelaren (mannetjes konijnen) zijn altijd gecastreerd vóórdat ze gekoppeld kunnen worden. Heeft u zelf een ram thuis en wilt u koppelen? Dat moet de ram minstens 4 weken geleden gecastreerd zijn. Dit is noodzakelijk, omdat ze 3-4 weken na de castratie nog steeds vruchtbaar zijn en kunnen dekken. Onze voedsters zijn niet standaard gecastreerd/ gesteriliseerd, het is niet de bedoeling dat de voedsters worden gebruikt voor de fok. De kosten voor een nieuw maatje bedragen 45 euro voor een konijn en 30 euro voor een cavia.
Lees verder

Een setje konijnen/ cavia’s

Omdat konijnen en cavia’s groepsdieren zijn, gaan ze bij ons in de opvang (bijna) altijd samen weg. Hieronder kunt u aangeven of u op zoek bent naar een setje konijnen of cavia’s.

Pensionplek

Ons pension is gelegen in de quarantainestal, dit is niet toegankelijk voor bezoekers, dus de konijnen krijgen genoeg rust bij ons. Wij voeren gemengd voer één keer per dag, twee keer per dag groenvoer (gras/groente/fruit) en er is onbeperkt hooi en water beschikbaar. Wij zorgen dat het verblijf regelmatig verschoond wordt. Heeft uw dier een speciaal dieet, dan mag u het eten zelf meenemen. Wij vragen om speeltjes thuis te houden.
De dieren verblijven de gehele periode in het verblijf. Op verzoek kunnen wij het konijn borstelen en de nagels knippen voor 4 euro per dier.

Lees verder

Nieuwe prijzen m.i.v. 1-1-23

Vanwege hogere kosten (inflatie) gaan m.i.v. januari 2023 onze prijzen omhoog.
Afstand konijn/ cavia : 65 euro (2022 55 euro)
Aanschaf konijn : 45 euro (2022 35 euro)
Aanschaf cavia : 30 euro (2022 25 euro)
Pension per dag, per dier : 5 euro (2022 4 euro)
Toeslag medische handeling (oog zalven, dwangvoeren etc.) per dag : 1 euro
Extra handelingen zoals borstelen en nagels knippen : 4 euro per handeling (2022 3,50 euro)