De thematuinen op het terrein van de Ulebelt zijn te beschouwen als één grote tuin waar veel ideeën zijn samengebracht of als een verzameling kleinere tuinen met ieder een thema. U kunt door de tuinen wandelen over het brede pad, maar ook over de smallere paden, soms met houtstrooisel of schelpen. In de thematuinen kunt u ideeën opdoen voor uw eigen tuin.

Klik hier voor een plattegrond van ons terrein.

De tuinen verlopen van gecultiveerd (oost) naar natuurlijk (west). Er zijn verschillende thema s in te herkennen, zoals: vlindertuin, verftuin, permacultuur. De tuinen laten zien hoe spannend een natuurvriendelijke tuin (uw tuin) ingericht kan worden. De tuin is met behulp van milieuvriendelijke en gebruikte materialen aantrekkelijk gemaakt voor mens en dier.

Er is veel gebruik gemaakt van inheemse beplanting die aantrekkelijk is voor vlinders, insecten en vogels. Naast een egelburcht (overwinteringsplek voor egels) vindt u er een takkenwal, die vogels een schuil- en nestelplek geeft. De vijver met amfibieënstrand geeft ruimte en rust aan kikkers, padden en salamanders. Het is natuurlijk ook de bedoeling dat ook u er rust kunt vinden: we hopen dat u iets bijzonders ontdekt, waarbij u even kunt stilstaan of stil zitten

Vlindertuin

De Vlindertuin is een prachtige tuin vol waard- en nectarplanten voor vlinders en rupsen.

Kruidentuin

In de Kruidentuin staan kruiden voor thee, om mee te verven en als zelfzorgmiddel.

Heemtuin

heemtuin

In  de heemtuin  staan  planten, struiken en bomen  die  vroeger ook in deze omgeving  groeiden.

Permacultuurtuin

In de Permacultuurtuin tuinieren we samen met natuur, en telen er gewassen.

Bijentuin

Rondom de kleine bijenstal is een bijentuin vol nectarrijke planten aangelegd. Verderop in het park ligt nog een grotere Bijenstal.

Moestuinen

De Vereniging Moestuinen Milieucentrum teelt groenten in de ecologische moestuinen.

Schooltuinen

Jaarlijks komen zo’n 150 kinderen in hun schooltuintje werken.

Tuinreservaat

De tuinen van de Ulebelt vormen een Tuinreservaat. Een groen paradijs waar het zowel voor jezelf als voor allerlei kleine dieren goed vertoeven is.