De Ulebelt heeft samen met Deventer Energie en een groep betrokken vrijwilligers een plan ontwikkeld voor een duurzaamheidscentrum in de stadsetalage van het Deventer gemeentehuis. De gemeente heeft daarvoor groen licht gegeven, voor een periode van twee jaar. Het centrum zal op 8 februari 2020 openen. Doelstelling is om bewoners en bedrijven te informeren, te inspireren en te mobiliseren om zelf ook in actie te komen. Daar zijn veel partijen bij betrokken die zich willen laten zien met hun initiatieven, hun aanbod en hun ambities.

Op zaterdagmiddag 8 februari wordt met een spetterend festival voor jong en oud, met als speciale gast Marjan Minnesma, het Duurzaamheidscentrum geopend. De Deventer Energie Coöperatie en Ulebelt hebben samen een 2-jarenplan uitgewerkt voor de invulling van het centrum. De gemeente heeft voor 2 jaar geld beschikbaar gesteld.

Waar begin je?

Duurzaamheid staat bij steeds meer mensen en bedrijven op de radar, maar het is nog niet zo makkelijk om daar ook echt stappen in te zetten. De wereld van de duurzaamheid kan erg onoverzichtelijk zijn. En deprimerend. Elke maatregel die je neemt heeft weer zo veel nadelen. Hoe weet je nou wat echt zoden aan de dijk zet? Heeft het allemaal eigenlijk nog wel zin?

Hulp bij het maken van keuzes

Het Duurzaamheidscentrum wil duurzaam leven weer leuk en eenvoudig maken. Want er zijn echt heel wat dingen die je kan doen die wél wat uitmaken. We gaan je helpen om hier keuzes in te maken. Door je onafhankelijke, wetenschappelijk onderbouwde informatie geven en met je mee te denken om keuzes te maken die bij jou passen. En we helpen je op weg hoe je dit praktisch kan uitvoeren en bekostigen. Samen maken we Deventer Duurzaam!

Feestelijke opening 8 februari 13-17 uur

Het duurzaamheidscentrum is er voor bewoners en bedrijven in de gemeente Deventer om ze te informeren, inspireren en activeren op gebied van duurzaam denken en doen. Het duurzaamheidscentrum gaat je helpen om stappen te zetten, zodat we samen naar een klimaatneutraal Deventer kunnen werken. Klik hier voor het programma van de opening!

Vrijwilligers gezocht

Er wordt vanaf augustus 2019 al hard gewerkt aan de realisatie van het plan, met een klein team. Wij zijn op zoek naar vrijwilligers, zowel in de voorbereidingsfase, als straks voor de bezetting. Heb je belangstelling hiervoor en affiniteit met duurzaamheid? Vind je het leuk om het daar met anderen over te hebben? Heb je een halve of hele dag per week ter beschikking daarvoor? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Het wordt steeds duidelijker dat de problemen zoals klimaatverandering en achteruitgang van biodiversiteit groot zijn en dat we dat allemaal samen aan moeten pakken. Maar veel mensen weten niet waar ze moeten beginnen en wat nu echt impact heeft. Er is grote behoefte aan een structureel aanbod van kennis, informatie en goede praktijkvoorbeelden uit de eigen omgeving.

Dit is waarom wij in de stadsetalage van het gemeentehuis een duurzaamheidscentrum ontwikkelen. Het doel is dat iedereen zich daar kan laten informeren, inspireren en activeren om zelf in actie te komen op één of meer duurzame thema’s. Daarvoor zoeken wij vrijwilligers.

Als vrijwilliger:

  • Sta je bezoekers te woord
  • Geef je tekst en uitleg als dat nodig is
  • Verwijs je bezoekers door voor vervolgstappen

Wat krijg je er voor terug:

  • Training op de inhoud van de verschillende duurzame ontwerpen
  • De mogelijkheid om de vorm, inhoud en effectiviteit van het centrum mede te bepalen
  • Samenwerking met andere collega’s die ook interesse in duurzaamheid hebben
  • Bijdragen aan verduurzaming van de stad Deventer
  • Een vrijwilligersvergoeding
  • Afhankelijk van je eigen ervaring, kan je aanvullende werkervaring opdoen

Heb je belangstelling? Neem dan contact met ons op, via info@dcdeventer.nl.

Wil je je meteen aanmelden als vrijwilliger: hierbij de link naar het vrijwilligersformulier: Intake formulier vrijwilligers Duurzaamheidscentrum